Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Радвам се, че Северна Македония приключва пътя си за присъединяване към НАТО и се надявам скоро да бъдем партньори и в ЕС, заяви в Скопие председателят на Народното събрание Цвета Караянчева
11/02/2020
Искрено се радвам, че Република Северна Македония успешно приключва пътя си за присъединяване към НАТО и се надявам скоро да бъдем партньори и в ЕС, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на среща с председателя на Събранието на Република Северна Македония Талат Джафери.
 
Днес от съседи нашите две страни стават стратегически съюзници в НАТО, подчерта Цвета Караянчева. Тя допълни, че, както и досега, Народното събрание на Република България ще продължи да подпомага усилията на Република Северна Македония и българските парламентаристи с готовност ще споделят своя опит в областите, които представляват интерес за техните колеги от Република Северна Македония.
 
Председателят на Народното събрание припомни, че България беше една от първите държави, които ратифицираха Протокола за присъединяване на Република Северна Македония към НАТО. Това беше пореден израз на нашата последователна подкрепа за евроатлантическата интеграция на Република Северна Македония, заяви Цвета Караянчева. Тя подчерта, че България продължава да бъде сред най-твърдите поддръжници на европейската перспектива на Република Северна Македония, но никога нашата подкрепа не е била безусловна. Очакваме от всички политически партии в Република Северна Македония да се отнасят отговорно и с мисъл за бъдещето, когато коментират Договора с България, особено в предизборния период, допълни Цвета Караянчева. България подкрепя взимането на решение за началото на преговорния процес с Република Северна Македония и Албания още по време на Европейския съвет през март 2020 година, подчерта тя.
 
По-късно българската парламентарна делегация ще присъства на заседанието на Събранието на Република Северна Македония, на което ще бъде ратифициран Протокола за присъединяване на страната към НАТО.
 
Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание, е на посещение в Скопие по повод ратифицирането от Събранието на Република Северна Македония на Протокола за присъединяване на страната към НАТО. В състава на делегацията са председателят на Групата за приятелство България-Северна Македония Борис Вангелов, заместник-председателят на групата Тома Биков и нейните членове Жельо Бойчев, Велислава Кръстева и Полина Цанкова-Христова.
 
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини