Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Възможностите за сътрудничество в сферата на сигурността, борбата с тероризма, икономиката и инвестициите обсъдиха председателят на парламента Цвета Караянчева и външният министър на Кралство Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд
29/01/2020

Възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на сигурността, борбата с тероризма, икономиката и инвестициите обсъдиха днес председателят на парламента Цвета Караянчева и външният министър на Кралство Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд.

На разговора беше изразена волята на двете страни за продължаване на установения политически диалог и по-нататъшно изграждане на взаимно доверие. Беше изразена готовност за развитие на партньорството в сферата на инвестициите, земеделието, високотехнологичните отрасли, енергетиката и туризма.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева заяви, че България желае да задълбочава отношенията си с Кралство Саудитска Арабия и с всички страни от Съвета за сътрудничество на арабските държави от Залива. Кралство Саудитска Арабия е извънредно важен и желан партньор за България, подчерта тя. Председателят на парламента  оцени високо последователните стъпки на саудитските власти, насочени към засилване на двустранните отношения с България.

Вярваме, че предприеманите от двете страни усилия за активизиране на сътрудничеството в различни области са в интерес на двата приятелски народа, заяви Цвета Караянчева. По думите й пред българо-саудитските отношения съществуват широки възможности и перспективи. Функционирането на посолства в София и Рияд вече дава положителни резултати и създава допълнителни условия за значително улесняване на двустранния диалог и търговско-икономическото сътрудничество, посочи тя.

Председателят на Народното събрание отбеляза, че  България притежава уникални природни условия и запазена околна среда и се развива като четирисезонна туристическа дестинация. Цвета Караянчева посочи, че страната ни е заинтересована да си сътрудничи със Саудитска Арабия и в сферата на туристическия обмен. Според нея на преден план стои въпросът за осигуряване на пряка въздушна връзка между двете страни.

Външният министър на Кралство Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд заяви от своя страна, че вече е имал възможност да се увери в красотата на България. Имаме интереси в областта на туризма и работим за двустранно споразумение за пряка въздушна линия между двете страни, което би насърчило развитието на туризма между нас, отбеляза той.

България и Кралство Саудитска Арабия играят важна роля в своите региони и имат сходни виждания и позиции по множество международни въпроси, отбеляза председателят на Народното събрание. Заинтересовани сме да развиваме сътрудничеството в областите от взаимен интерес поради геополитическата важност и взаимносвързаност на нашите региони, посочи Цвета Караянчева.

В срещата участваха председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова и председателят на Комисията по културата и медиите и председател на Групата за приятелство България - Саудитска Арабия Вежди Рашидов.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини