Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Цвета Караянчева: Академик Благовест Сендов носеше в сърцето си мечтата за просветена, умна, прогресивна и силна България
23/01/2020

Академик Благовест Сендов носеше в сърцето си мечтата за просветена, умна, прогресивна и силна България. Едно от най-важните неща, по които се отличаваше, беше способността му да дава светлина на другите, отбеляза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на поклонението пред академик Благовест Сендов в сградата на Народното събрание на пл."Княз Александър Първи" 1.

Днес сме се събрали тук, за да оплачем кончината на един от най-забележителните председатели в историята на българския парламент, но и  да отдадем дължимото на един достойно и пълноценно изживян живот, посочи Цвета Караянчева. Скърбим, защото неговата мъдрост, уникален интелект и душевна аристократичност оставят след себе си бездна, подчерта тя.

Като председател на Народното събрание Благовест Сендов преживя най-дългата и тежка нощ в историята на този парламент – тази на 10 януари 1997 г., припомни Цвета Караянчева. Той не позволяваше никой да управлява нито съвестта, нито възгледите му и това е още едно от нещата, с които много ще ни липсва, добави председателят на парламента.

Председателят на Народното събрание припомни, че Благовест Сендов е бил най-младият доктор на науките, най-младият професор и най-младият ректор на Софийския университет. Той беше учен от световна величина, но бихме допуснали огромна грешка, ако днес говорим само за научните му постижения, посочи Цвета Караянчева. Тя отбеляза неговия принос в областта на модернизиране на образованието, както и ползотворната му работа като посланик на България в Япония.

Академик Благовест Сендов ще ни липсва, важно е да го помним, подчерта Цвета Караянчева.

На поклонението в Народното събрание съболезнования към близките и роднините на академик Благовест Сендов изразиха председателят на Българската академия на науките Юлиан Ревалски, ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, академик Антон Дончев и посланикът на Япония в България Масато Ватанабе. Бяха прочетени съболезнователни писма от президента на Република България Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов.

Вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, членове на ръководството на Народното събрание и много народни представители от различни парламентарни групи, министъра на културата Боил Банов, предишни председатели на Народното събрание, бивши министри и депутати, представители на академичните среди и много граждани дойдоха, за да изразят своята почит към академик Сендов.

Академик Благовест Сендов почина внезапно на 19 януари 2020 г. Той е бил председател на 37-ото и заместник-председател на 38-ото Народно събрание, бил е депутат в шест състава на българския парламент.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини