Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Информация за историята и за различни фрагменти от сградата на унгарския парламент представя изложба в Народното събрание
06/11/2019

Информация за историята, за построяването и за различни фрагменти от сградата на унгарския парламент представя изложба в Народното събрание. Експозицията беше открита на 6 ноември 2019 г. от заместник-председателя на 44-ото Народно събрание Емил Христов и посланика на Унгария в България Текла Харангозо.

Връзките между българите и унгарците датират от повече от 1000 години и аз съм уверен, че те ще продължат да се развиват и занапред, отбеляза при откриването на изложбата Емил Христов. Той посочи, че при посещенията му в парламента на Унгария е бил впечатлен от мащаба, от мисленето, от красотата и най-вече от отношението към парламентаризма, към традицията и към бъдещето.

Посланик Текла Харангозо посочи, че с решение на Народното събрание 19 октомври е обявен за Ден на българо-унгарското приятелство. Тя припомни, че на този ден се почита българския светец – Свети Иван Рилски, чиито мощи според легендите са били пренесени през 1187 г. в Унгария, но в последствие върнати в България. Радвам се, че имаме възможност да представим изложбата в българския парламент, защото двустранните отношения между България и Унгария се развиват успешно и принос за това имат народните представители от Групата за приятелство с Унгария в Народното събрание, добави посланик  Текла Харангозо.

Изложбата „Унгарският парламент“ представя историята на сградата на унгарския парламент от решението за строеж – през 1880 г., през конкурса за проект, обявен през 1882 г. и до окончателното й завършване през 1902 г. Представена е интересна информация за интериора – ювелирно изкуство, дърворезби, картини, керамика, стъклописи и др. Експозицията е подготвена от Музея на Народното събрание в Будапеща в сътрудничество с различни унгарски културни институции.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини