Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
България и Грузия имат отлични двустранни отношения, които ще продължат да развиват в интерес на по-доброто бъдеще на своите народи, заявиха на срещата си председателите на парламентите на двете страни
17/06/2019
България и Грузия имат отлични двустранни отношения, които ще продължат да развиват в интерес на по-доброто бъдеще на своите народи, заявиха на срещата си в София председателите на парламентите на двете страни. Председателят на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе е на официално посещение в България по покана на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.
 
Председателят на българския парламент изрази задоволство от отличните двустранни отношения между България и Грузия. Цвета Караянчева отбеляза, че двете старни поддържат интензивен политически диалог и сътрудничество на високо и най-високо равнище. Контактите между парламентаристите на България и Грузия имат голямо значение за изпълнението на външнополитическите цели, които си е поставил грузинският народ, подчерта тя. България може да подпомогне Грузия по нейния път към европейска и евроатлантическа интеграция, като сподели своя опит в осъществяването на демократичните реформи и в областта на синхронизирането на законодателството с правото на ЕС, уточни председателят на Народното събрание.
 
Председателят на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе благодари за топлото посрещане в България. Вашата подкрепа по пътя на Грузия за членство в НАТО и ЕС е изключително важна за грузинския народ, заяви той. Желаем да засилим сътрудничеството си с България и да развиваме своите отношения още по-активно, подчерта той. Между България и Грузия има отлични политически отношения и добро двустранно сътрудничество в различни международни организации, посочи Иракли Кобахидзе. Той благодари за подкрепата на България за запазване на суверенитета и териториалната цялост на Грузия в рамките на нейните международно признати граници.
 
Председателите на двете законодателни институции подчертаха, че, въпреки интензивното развитие на двустранните отношения, има неизползван потенциал за сътрудничество в икономиката. Като области, в които има взаимен интерес от задълбочаване на партньорството, бяха посочени енергетиката, търговията, туризма, културата и образованието. България и Грузия могат да бъдат мост между Европа и Азия посредством Черно море, посочи Иракли Кобахидзе. 
 
Бихме приветствали задълбочаването на сътрудничеството ни в контекста на инфраструктурната свързаност между Европа и Азия, особено изпълнението на проекти от общ интерес в областта на енергетиката и транспорта, подчерта Цвета Караянчева и добави, че Грузия е стратегически партньор на ЕС по отношение на повишаването на сигурността на енергийните доставки, диверсификацията на маршрутите и източниците на доставки на газ за Европа.
 
В разговора участваха председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова и председателят на Групата за приятелство с Грузия Кристина Сидорова.
 
Официалното посещение на председателя на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе и водената от него парламентарна делегация започна с церемония по полагане на венец на Паметника на незнайния воин. След срещата си председателите на двете законодателни институции направиха съвместно изявление за медиите. Грузия е ключов външнополитически партньор на България както в Черноморския регион, така и в Южен Кавказ и в Източното партньорство, подчерта Цвета Караянчева. С колегата ми говорихме за икономическото сътрудничество между двете страни и двустранните връзки в областта на културата и образованието, отбеляза председателят на Народното събрание. Надявам се, че сътрудничеството между двата парламента ще доведе до по-нататъшно развитие на отношенията между нашите държави и благосъстоянието на двата народа, допълни Цвета Караянчева.
 
Целта на визитата ни е да се задълбочи и да продължи да се развива сътрудничеството между парламентите и народите на България и Грузия, заяви пред журналисти председателят на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе. Много сме благодарни за подкрепата, която получаваме от България, във връзка с нашия стремеж за присъединяване към ЕС и НАТО, подчерта той. Председателят на грузинския парламент отбеляза голямата културна близост между двата народа, което е обусловено и от това, че те са част от общата православна християнска култура. Това трябва да бъде ценено и да бъде използвано като основа за засилване на двустранните ни отношения, добави той.
 
Грузинската парламентарна делегация разгледа пленарната зала на Народното събрание и разговаря с народните представители от Групата за приятелство България – Грузия. 
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на управител на НЗОК

    Последни новини