Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
На кръгла маса, организирана от парламентарната Комисия по енергетика, беше обсъдена реализацията на газов хъб „Балкан“
04/06/2019
На кръгла маса, организирана от парламентарната Комисия по енергетика, беше обсъдена реализацията на газов хъб „Балкан“. В рамките на дискусията представители на законодателната и изпълнителната власт, както и експерти в енергийния сектор, очертаха необходимите промени в законодателството, които да дефинират компетентностите, ролята и мястото на институциите в този процес.
 
Председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов отчете промяната в енергийната стратегия на България с оглед създаването на газовия хъб „Балкан“. Той заяви също, че предстои да бъде изработена законовата и регулаторната рамка за либерализацията на пазара на газ в България. Трябва да направим качествени законодателни текстове, за да може да заработи наистина добре това, което всички ние желаем, посочи Валентин Николов.
 
Темата е изключително важна и актуална, защото един от приоритетите на правителството е свързан с диверсификацията на източниците за доставка на природен газ, подчерта министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По думите й, когато България разполага с повече доставчици, тогава ще има и реална конкуренция на енергийния пазар. Това е в основата на нашата концепция за изграждане на газоразпределителен център на територията на страната ни, която се състои от два компонента – изграждане на липсващата инфраструктура между България и съседните държави, както и създаване на борса за търговия с природен газ, добави министърът на енергетиката. Теменужка Петкова отбеляза, че с посочените аспекти регионът ще получи сигурност на доставките, но и възможност за конкурентни цени и конкурентна икономика. 
 
Председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов посочи, че ролята на институцията нараства особено след създаването на регионален пазар. Иван Иванов каза, че КЕВР категорично подкрепя либерализацията на пазара, както и диверсификацията на външни доставчици на природен газ за България. Сред ангажиментите на регулатора в този процес ще бъде още лицензирането на борсовите оператори. 
 
Предприети са всички корпоративни стъпки за формирането на ликвиден пазар на природен газ в България, отбеляза изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов. Сред тях е учредяването на дъщерното дружество „Газов Хъб Балкан“ ЕАД, чиято цел е да бъде оператор на платформа за търговия с природен газ. Друга такава стъпка ще бъде и лицензираната газова борса със сегмент за двустранна търговия, която ще генерира по-добри опции на пазара на природен газ и ще създаде легитимна и разпознаваема среда. 
 
Участниците във форума се обединиха около тезата, че създаването на солидна правна рамка ще направи пазара достатъчно предвидим, стабилен и прозрачен. 
 
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини