Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри изложба, посветена на 110-ата годишнина от основаването на НУ „Св. Софроний Врачански“ – Враца и 280 години от рождението на неговия патрон
30/05/2019
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри изложба, посветена на 110-ата годишнина от основаването на Начално училище „Св. Софроний Врачански“ – Враца и 280 години от рождението на неговия патрон. Експозицията включва картини, макети и други произведения на изобразителното изкуство, сътворени от ученици между 1 и 4 клас. 
 
Днес сме заедно и празнуваме таланта на нашите прекрасни деца, подчерта Цвета Караянчева. Председателят на парламента добави, че представените произведения са на деца, които влагат енергията си не само в своето творчество, но и за по-добри резултати в учението.
 
Кметът на Враца Калин Каменов отбеляза, че Софроний Врачански е духовният закрилник на града, който се е борил българската писменост, език и книжовност да бъдат запазени и предадени на поколенията. Днес, като негови потомци, наш дълг е да прославяме делото му, каза той. Калин Каменов отчете и ролята на НУ „Св. Софроний Врачански“ като едно от най-добрите начални училища в страната.
 
Врачанският митрополит Григорий пожела на малките художници да продължат да прославят своето училище и с други прекрасни инициативи. Той допълни, че през 2019 г. ще бъдат почетени още две годишнини, свързани с личността на Софроний Врачански – неговата епископска хиротония и канонизацията му за светец от Българската православна църква. 
 
На събитието присъстваха още народни представители, общественици и журналисти. 
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини