Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители участваха в Брацигово в тържественото отбелязване на 143-ата годишнина от Априлска епопея
11/05/2019
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители участваха в Брацигово в тържественото отбелязване на 143-ата годишнина от Априлска епопея. Председателят на парламента прие рапорта на командващия тържествената заря-проверка на централния площад в града и произнесе слово по повод годишнината.

Събрали сме се заедно тук, за да отдадем почит на героите от един от най-съдбовните мигове в нашата нова история, отбеляза Цвета Караянчева. По думите й тези чествания връщат от тъмата на миналото към днешния ден героите на българската свобода и вдъхват нов живот на спомена за тях. Тя цитира Иван Вазов, който казва: „За нашия ум е тъмно онова, което би станало без Априлското въстание, което донесе свободата на България”. Благодарение на “Епопея на забравените” и днес носим в сърцата си трагизма и величието на събитията, разиграли се тук през 1876 година и не ги помним просто като суха история, а като вазови стихове, които ни правят българи, подчерта председателят на парламента.

Цвета Караянчева посочи, че Брацигово е пример за изключително добре осъществена подготовка на въстанието, която превръща селището в едно от безспорните ядра на бунта. Брациговчани са си давали ясно сметка, че в борбата трябва да разчитат преди всичко на своите собствени усилия, отбеляза тя. Цели 16 дни населението на Брацигово отстоява своята свобода – и така записва себе си в златните страници на българската национална революция, допълни председателят на парламента.

Редом с другите жестоки издевателства, пламъците, в които изгаря Петлешков, поразиха и най-просветените и демократични умове в тогавашна Европа, каза Цвета Караянчева. Без тези пламъци, без този погром нямаше да съществува свободна България, добави тя и призова да помним историята и нейните герои и стиховете за тях. Нека чувствата, които тези стихове будят, никога да не изтляват, защото те съхраняват България, заяви председателят на Народното събрание.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател на Централната избирателна комисия

    Последни новини