Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Красотата, традициите и багрите, втъкани в чипровските килими, са показани в Народното събрание в изложба от колекцията на историческия музей в града
18/04/2019

Красотата, традициите и багрите, втъкани в чипровските килими, са показани в Народното събрание в изложба от колекцията на историческия музей в града. Експозицията беше открита на 18 април 2019 г. от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Вече е традиция в Народното събрание да се представят произведения на изкуството и се радвам, че днес в парламента се показват образци на изключително красивите чипровски килими, отбеляза Цвета Караянчева. Тя посочи, че в представените експонати от „Цветето на България“, както наричат Чипровци, са втъкани багрите на природата и уменията на българките да ценят красивото. Председателят на парламента припомни, че не случайно през 2014 г. чипровските килими са включени в Световната представителна листа на елементи на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Тези произведения на изкуството са част от нашите традиции и са поредно доказателство, че като българи имаме с какво да се гордеем и имаме какво да покажем на света, добави Цвета Караянчева.

В експозицията, представена в Народното събрание, са включени експонати от колекцията на историческия музей в Чипровци и фирмите, производители на килими в града, отбеляза при откриването на изложбата майсторката на килими Велика Стоева. Тя посочи, че чипровските килими се тъкат на вертикален стан по древна технология, те са гладки двулицеви и за създаването им се използват само естествени материали – вълна и памук. Съхранено е умението за багрене с естествени багрила, а килимарството в Чипровци не е само препитание, то е съдба, добави Велика Стоева.

Народният представител Ирена Димова, по чиято инициатива изложбата гостува в парламента, покани всички народни представители и гости да посетят на 27 и 28 април Фестивала на чипровския килим и на място да се запознаят с красотата и многообразието на този красив и традиционен местен занаят.

На откриването на изложбата присъстваха много народни представители, журналисти и гости на парламента, сред които ученици от Ихтиман и от Стара Загора.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

    Последни новини