Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на парламента Цвета Караянчева връчи на кмета на Велико Търново Даниел Панов Решението на 44-ото НС за обявяване на Велико Търново за историческа и духовна столица на откриването на изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.
15/04/2019
Председателят на парламента Цвета Караянчева връчи на кмета на Велико Търново Даниел Панов Решението на 44-ото НС за обявяване на Велико Търново за историческа и духовна столица на откриването на изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.
 
Експозицията „Учредителите. Търново и българската държавност“ включва вещи, снимки и документи на бащите учредители, оригинала на Търновската конституция, звънеца от Учредителното събрание, архиерейската корона на екзарх Антим Първи. Изложбата е подредена в музей “Възраждане и Учредително събрание”.
 
За мен е чест да съм сред вас в могъщата българска твърдина Велико Търново, непристъпната крепост на българския национален дух, столицата на Асеневци, градът на Патриарх Евтимий, седалище на Учредителното събрание, на провъзгласената независимост, заяви Цвета Караянчева на откриването на изложбата. Тя отбеляза, че Велико Търново е град, свързан с българската история, в който утре ще бъде чествана 140-ата година от приемането на Търновската конституция, изключително прогресивна за своето време. 
 
Кметът на Велико Търново Даниел Панов благодари на г-жа Караянчева и на депутатите от Великотърновски изборен район за решението, с което Велико Търново е обявен за историческа и духовна столица на България. Този статут ни задължава много и чертае нов хоризонт за старопрестолния град Велико Търново, подчерта Даниел Панов. Той се върна в миналото и цитира думи на Драган Цанков, който казва, че „вече имаме една столица Търново историческа и духовна и втора правителствена – София“.
 
Ученици от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, които членуват в клуб „Млад депутат“, подариха на председателя на Народното събрание преписана на ръка от тях Търновската конституция по време представянето на изложбата.
 
В откритата днес експозиция са включени вещи и документи на Петко Каравелов, Драган Цанков, Петко Славейков, д-р Константин Стоилов, Марин Дринов и на други бащи учредители. Посетителите могат да видят рапорта на комисията върху основните начала на Търновската конституция с критични бележки на Славейков, писалищни принадлежности на Драган Цанков, пътна чанта с принадлежности на д-р Константин Стоилов, кесия за монети, изработена от Каравелов при ареста му в Черната джамия. Изложени са и писмо на Сава Илиев до общинския съвет в Габрово с наставления за изборите за Учредителното събрание, сабята на Иван Кършовски, удостоверение от главнокомандващия на действащата армия, че Петко Славейков е “чиновник за специални поръчения” и още много снимки и документи на първите български депутати. 
 
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини