Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народното събрание обяви Велико Търново за историческа и духовна столица на България. Решението беше прието единодушно с 99 гласа "за"
12/04/2019

Народното събрание обяви Велико Търново за историческа и духовна столица на България. Решението беше прието единодушно с 99 гласа "за".

Вносители на предложението са депутати от ГЕРБ, Обединените патриоти и ДПС - Станислава Стоянова, Клавдия Ганчева, Станислав Стоянов, Милен Михов и Симеон Симеонов.

В мотивите за предложението се посочва, че инициативата за обявяване на Велико Търново за историческа и духовна столица на България е подета от Инициативен комитет и е подкрепена от Общинския съвет в града. Вносителите представят града като ключов не само за българската и европейската история, но и за българската идентичност. В духовните представи на българите цели седем столетия - от 1186 г. до 1879 г., Търново е единствената възможна българска столица, посочват те.

Според вносителите обявяването на Велико Търново за историческа и духовна столица на България е символичен жест към града в навечерието на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция и няма да има други административни и финансови последствия.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини