Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обсъди възможностите за чуждестранни инвестиции в България с председателя на Бундестага Волфганг Шойбле
09/04/2019
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обсъди възможностите за чуждестранни инвестиции в България с председателя на Германския Бундестаг Волфганг Шойбле. Двамата разговаряха в рамките на конференцията на председателите на парламенти на страните-членки на ЕС, която се проведе в австрийската столица Виена.

Пред своя германски колега Цвета Караянчева изтъкна, че България е една от страните с най-ниски данъци в ЕС, които в последните 10 години не са променяни. Тя увери Волфганг Шойбле, че страната ни разполага с много добре обучени кадри във всички браншове. Караянчева запозна своя колега с данните от междинната зимна прогноза на ЕК. Според изнесените факти България е в топ 5 сред страните в ЕС с очакван най-висок икономически ръст за 2019 г. – 3,6%. Председателят на Народното събрание бе категорична, че България спазва отлична финансова дисциплина, в резултат на която страна ни е в челната тройка на държавите в ЕС с най-нисък държавен дълг. Цвета Караянчева напомни, че наскоро президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер лично е имал възможността да се убеди в добрата икономическа среда в България по време на своето официално посещение в страната ни.

Председателят на Народното събрание информира Волфганг Шойбле, че в България има практика държавата да съдейства в максимална степен на големите стратегически инвеститори на нейна територия. „Един от най-благоприятстващите фактори за реализация на чужди инвестиции в една страна несъмнено е инфраструктурата. Благодарение на правителството на Бойко Борисов и финансовата дисциплина на страната се генерира ежегодно допълнителен ресурс, който се влага за ремонти и строеж на пътищата – дори по отсечки, които не са част от европейските коридори“, посочи Цвета Караянчева и подчерта, че всички изложени факти правят България страна с отличен бизнес климат и подходяща среда за инвестиции.

В рамките на срещата председателите на българския и германския парламент споделиха задоволството си от добрите двустранни отношения между двете страни във всички сфери.


Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини