Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Анастасия Радева и Момчил Пачев спечелиха втория дебат на тема „Лисабонският договор успешно замества договора за европейска конституция и не пречи на задълбочаването на европейската интеграция“, посветен на 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция.
05/04/2019

Анастасия Радева и Момчил Пачев спечелиха втория дебат на тема „Лисабонският договор успешно замества договора за европейска конституция и не пречи на задълбочаването на европейската интеграция“, посветен на 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция. Националното състезание по водене на парламентарен дебат за ученици и студенти се организира съвместно от Народното събрание в партньорство с „Асоциация Дебати България“.

Първият отбор в състав Лъчезар Димитров и Паулина Гетова, ученици от Плевен, подчерта, че съдържанието на Лисабонския договор е идентично с това на Конституцията за Европа, но модернизира предишни закони, които са били подписани преди петдесет години. По този начин Лисабонският договор прави по-лесно функционирането на европейското законодателство и съответно оптимизира общата дейност на държавите-членки.

Вторият отбор в лицето на Анастасия Радева и Момчил Пачев, също ученици от Плевен, отбеляза, че Лисабонският договор не е напълно преразгледан, а по-скоро са добавени и надградени определени клаузи, но реално липсва промяна. Конституцията на Европа се различава с това, че тя напълно разглежда всички законови актове и политики, правейки ги по-актуални и релевантни към днешните проблеми на Общността.

Вторият дебат от националното състезание беше спечелен от Анастасия Радева и Момчил Пачев. Следващият кръг от надпреварата ще се състои на 8 април 2019 г. в Пловдив. Най-добрите отбори ще получат възможността на 15 април 2019 г. да участват във финала на състезанието, който ще се проведе в пленарната зала на Народното събрание. Крайните победители ще бъде наградени от председателя на парламента Цвета Караянчева.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини