Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и президентът на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер дадоха висока оценка на отношенията между двете страни във всички области
04/04/2019

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с президента на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер. Председателят на парламента посочи, че тази година се отбелязват 140 години от установяването на дипломатическите ни отношения. Цвета Караянчева заяви, че двете страни винаги са имали отлични връзки и изрази надежда сътрудничеството да продължи в редица области, сред които правосъдие, обществен ред, миграция. По думите й германските инвестиции подкрепят българската икономика и помагат за намаляване на безработицата. Туристическият обмен се увеличава, нараства броят на германските туристи у нас, което е показателно за качеството на туристическите ни услуги, подчерта тя.

Цвета Караянчева благодари на президента за помощта му за спасяването на българските медицински сестри, задържани в Либия, както и за подкрепата му за влизането на страната ни в Европейския съюз. Тя изрази задоволство, че България е реализирала успешно председателство на Съвета на ЕС. Между Германския Бундестаг и Народното събрание са установени активни контакти и конструктивен диалог, подчерта Цвета Карянчева.

Председателят на парламента постави и въпроса за приемането на България в Шенген. Цвета Караянчева отбеляза, че страната ни е покрила всички технически показатели. Ние се явяваме външна граница на ЕС и по общо признание изпълняваме добре своите задължения, допълни тя. Председателят на парламента засегна и темата за пакета „Мобилност - 1“, като посочи, че това е удар върху българските превозвачески фирми. Тя изрази опасение, че тези промени могат да демотивират българските граждани да участват активно в предстоящите избори за Европейски парламент.

Президентът на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер отбеляза, че никога няма да забрави посещението си в България на 1 януари 2007 г., когато е почувствал и съпреживял емоцията на българския народ. Той благодари на България за председателството й на Съвета на ЕС, осъществено в условията на много големи предизвикателства.

Президентът на Германия отбеляза, че двете страни имат прекрасни отношения във всички сфери, сред които политика, икономика, култура. Има много потенциал в нашите отношения, подчерта той и допълни, че икономиката е изключително важна част от политическите разговори. Франк-Валтер Щайнмайер отбеляза, че стокообменът за 2018 г. между двете страни надхвърля 8 млрд. евро. Що се отнася до приемането на България в Шенген първите стъпки според него могат да бъдат направени. Последните три години основната ни тема е Брекзит, която измества други важни въпроси като този за Шенген и Западните Балкани, добави той.

„Моите посещения в София и в културната столица 2019 г. Пловдив ще задълбочат прекрасните приятелски отношения между нашите страни. С моя разговор в тук, в Народното събрание, бих желал да дам висока оценка на парламентарната работа, която има централно значение за по-нататъшното развитие на нашите демократични държави“, написа той в почетната книгата на българския парламент.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини