Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Парламентарното сътрудничество и Българското председателство на Съвета на ЕС обсъдиха председателят на парламента Цвета Караянчева и президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович
04/04/2018


Парламентарното сътрудничество и Българското председателство на Съвета на Европейския съюз обсъдиха на среща председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович.


Сътрудничеството между нашите два парламента е много интензивно, особено между групите за приятелство, посочи на срещата Цвета Караянчева.  България и Хърватия винаги са работили активно и се надявам да продължим тази възходящата линия, подчерта тя. Колинда Грабар-Китарович също отбеляза важната роля на парламентарните контакти между двете страни и страните от ЕС, които могат да допринесат за повишаване на доверието на европейските граждани.


Цвета Караянчева запозна хърватския президент със събитията от Парламентарното измерение на Българското председателство. Тя добави, че Българското председателство протича много успешно и изрази готовност страната ни да сподели своя опит с Хърватия, на която й предстои да поеме Председателството на Съвета на ЕС през 2020 г. 


Председателят на Народното събрание подчерта, че основният приоритет за нас са страните от Западните Балкани. Ние заедно трябва да им помагаме с нашия опит по пътя им към европейска интеграция и се надяваме тази тема да остане в дневния ред и на следващите председателства, заяви още Цвета Караянчева.


Подготвяме се за нашето председателство, като желанието ни е да осигурим приемственост, информира Колинда Грабар-Китарович. Тя допълни, че заедно със страните от тройката – Финландия и Румъния, работят по общите си приоритети. В момента за нас важни са Брекзит, новата финансова перспектива и като цяло – сигурността и стабилността в Европа, заяви още президентът на Хърватия. Колинда Грабар-Китарович допълни, че за разширяването на ЕС в посока на съседните за Хърватия държави също е изключително важно. Тя изрази надежда, че предстоящата Среща на върха за Западните Балкани през май в София ще постигне успехи.


Нашите общи интереси са свързани и с Шенгенското пространство, подчерта хърватският президент и изрази надежда България в най-скоро време да бъде интегрирана. Надяваме се тази година да изпълним техническите условия, отбеляза Колинда Грабар-Китарович и допълни, че присъединяването към Шенген  е много важно, защото така ще се гарантира сигурността на нашите граници.


На срещата бе дадена висока оценка на сътрудничеството в сферите на културата, икономиката, образованието и туризма. Подчертано беше, че има възможности за активизиране на търговско-икономическите контакти между двете страни.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини