Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъства в Пловдив на тържественото честване на 75-ата годишнина от сформирането на Парашутната дружина и създаването на българските Сили за специални операции
19/03/2018

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъства в Пловдив на тържественото честване на 75-ата годишнина от сформирането на Парашутната дружина и създаването на българските Сили за специални операции.


Цвета Караянчева приветства българските бойци за доблестта и куража, за храбростта и достойнството, с които отстояват честта на пагона и цветовете на трибагреника. Сформирана преди 75 години в състава на въздушните войски, дружината получава своето бойно кръщение по фронтовете на Втората световна война, давайки десетки свидни жертви, отбеляза председателят на парламента.Това обаче не пречупва нейния висок боен дух и жертвоготовност в името на народ и отечество, допълни Цвета Караянчева. Тя посочи още, че и днес, когато светът говори за хибридни войни и нови доктрини за сигурност, българските Специални сили изпълняват с безукорен професионализъм ангажиментите си в контингентите за следвоенно  възстановяване и поддържане на мира  в различни точки на света, противодействат на тероризма и нелегалната миграция, партнират равностойно със структурите на НАТО и бранят авторитета на въоръжените ни сили.


Председателят на парламента прие почетния строй и приветства личния състав на бригадата, поднесе цветя пред паметника на загиналите парашутисти и присъства на заупокойната молитва.


Цвета Караянчева участва в официалното откриване на Тактически оперативен център и крило за настаняване на военното формирование. По повод годишнината, тя връчи на командира на бригадата бр.ген. Явор Матеев почетен знак на Народнотосъбрание.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на управител на НЗОК

    Последни новини