Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Засилването на икономическите контакти и увеличаване на японските инвестиции у нас обсъди Цецка Цачева с председателя на Групата за приятелство Япония – България в Горната камара на японския парламент Коичи Киши
14/10/2015

Засилването на икономическите контакти между България и Япония и разширяване на японските инвестиции у нас обсъди председателят на Народното събрание Цецка Цачева с председателя на Групата за приятелство Япония – България в Горната камара на японския парламент Коичи Киши.

Налице е много добра основа и има значителен потенциал за засилване на контактите в икономическата сфера, отбеляза председателят на парламента. Добрите отношения, които имаме, ще помогнат за задълбочаването на партньорството между малките и средните предприятия, допълни още Цецка Цачева. Като стимул в тази насока бе оценен и откритият вчера от Коичи Киши българо-японски бизнес-семинар за малките и средните предприятия.

Председателят на Народното събрание подчерта, че България предлага много атрактивни и изгодни условия за чуждия бизнес и изрази надежда, че това ще привлече повече японски инвеститори. Ние, народните представители – като законодатели, също смятаме, че сме създали необходимата законова база за това, допълни Цецка Цачева.

Тя увери госта, че в рамките на Европейския съюз България винаги е отстоявала позиции, които да имат за резултат укрепване на стратегическото сътрудничество между ЕС и Япония.

Двамата изразиха надежда, че скорошно договаряне и подписване на Споразумение за стратегическо партньорство и Споразумение за свободна търговия между ЕС и Япония ще активизира търговията между България и Япония.

Председателят на Групата за приятелство Япония – България в Горната камара на японския парламент Коичи Киши заяви, че лично ще полага още повече усилия за развитие на контактите между бизнеса от двете страни. По думите му 3 милиона и 850 хиляди са малките и средни предприятия в Япония, което представлява 99 % от всички японски компании. Това според него обещава добро бъдеще за партньорство с български фирми.

Сътрудничеството в сферата на културата и образованието беше отчетено като не по-малко важно. Според Цецка Цачева много са примерите за добро взаимодействие в областта на културата. Тя отбеляза, че е голям интересът към изучаване на японски език в много градове на България. Гостът допълни, че ще работи за стимулиране на контактите и обмена на ниво средно и висше образование.

Според Цецка Цачева по-доброто познаване на традициите и културите между двете страни ще даде тласък и на развитието на туризма. Надяваме се да привличаме повече японски туристи, за които ще бъде интересно за опознаят културата и историята на страната ни.

Нашите приятелски отношения, отбеляза Цецка Цачева, имат своите традиции и богата история. Тя допълни, че Япония е наш приоритетен партньор във всички сфери на сътрудничество. На срещата бе дадена много висока оценка на политическия диалог на най-високо равнище.

Председателят на българския парламент поздрави Коичи Киши за удостояването му с отличието орден „Мадарски конник”, първа степен. Цецка Цачева отбеляза, че това е много висока оценка за неговата активна дейност за развитието на традиционно приятелските отношения между България и Япония.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател на Централната избирателна комисия

    Последни новини