Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Контактите между българския и албанския парламент са активни и задълбочени, но имаме нужда от конкретни резултати по отношение на търговското и икономическото сътрудничество, заяви Цецка Цачева на срещата си с президента на Албания
06/10/2015

Контактите между българския и албанския парламент са активни и задълбочени на ниво постоянни комисии, но имаме нужда от повече конкретни резултати по отношение на търговското и икономическото сътрудничество, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева на срещата си с президента на Албания Буяр Нишани.

По думите й българските парламентаристи са готови да подкрепят всяка законодателна инициатива, която може да помогне за стимулирането и развитието на търговско-икономическите контакти. За това обаче има нужда и от активното съдействие на останалите държавни институции на двете страни, допълни председателят на парламента.

Двустранните ни отношения в момента на най-високо политическо ниво са отлични, ние сме конструктивни партньори по отношение на процесите в региона на Югоизточна Европа и искрено се надявам скоро да бъдем партньори и в рамките на Европейския съюз, отбеляза Цецка Цачева.

Президентът на Албания Буяр Нишани благодари за помощта на България в процеса на интегриране на страната към Европейския съюз. Той отбеляза, че целта на албанците днес е гражданите на тези държави да опознаят страната, хората и живота им, тъй като дълго време Албания е била изолирана. В тази връзка той акцентира върху все по-увеличаващия се брой на българските туристи в страната.

Цецка Цачева и албанският президент определиха изграждането на Коридор № 8 като много важен за страните в този район на Европа, защото освен, че е голям инфраструктурен проект, той ще допринесе за развитието на икономиките ни.

Буяр Нишани даде много висока оценка на ролята на България за укрепване на мира и сигурността в региона.

Нашият регион днес се намира в много сложна ситуация – засегнати сме от бежанската вълна, която залива Европа, подчерта Цецка Цачева. Това несъмнено изисква усилията на всички държави, защото не е по силите на нито една страна да се справи сама, допълни още председателят на Народното събрание.

Президентът на Албания заяви, че България има отличен опит в изготвянето на програми за европейска подкрепа и ще настоява пред албанските институции да предприемат бързо конкретни действия за помощ в тази насока от страна на България. Подобно партньорство според него ще засили и интереса на български инвеститори в областта на науката, селското стопанство, услугите.

Висока оценка бе дадена на сътрудничеството в областта на образованието. Буяр Нишани благодари за подкрепата на българската страна на големия брой албански студенти, които следват у нас.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини