Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Впечатляващи са кадрите, разкриващи Антарктика – свят, който носи своя непомторим чар и емоции, отбеляза председателят на парламента Цецка Цачева при откриването на фотоизложба в Народното събрание
30/09/2015
Впечатляващи са кадрите, разкриващи Антарктика – свят, който носи своя неповторим чар и емоции, отбеляза председателят на Народното събрание Цецка Цачева при откриването на фотоизложба, посветена на българското участие в изучаването на Ледения континент. Днес сме свидетели на дейността и живота на българските учени и техните чуждестранни колеги, каза Цецка Цачева и допълни, че винаги със затаено вълнение и любопитство се възприема участието на нашите полярни експедиции.

 Фотоси, разкриващи красотата на Антарктика и дейността на българските полярни изследователи, както и актовете на Народното събрание, с които България става част от Договора за Антарктика, са представени в изложбата. Експозицията е по повод заминаването на поредната българска полярна експедиция.

Председателят на Народното събрание пожела на участниците успех и припомни, че сме ратифицирали договора за Антарктика през 1978 г., а от 1999 г. сме пълноправен член със своя научна база на остров Ливигстън. Основната цел на страните по Договора е развитие на научните изследвания в Антарктида, за просперитет на нашия глобален свят, каза Цецка Цачева.

Професор Христо Пимпирев обяви участието и на народен представител – заместник-председателя на Комисията по външна политика Борис Станимиров в 24-ата полярна експедиция. Идеята на изложбата е да накара депутатите да се почувстват част от българския антарктически екип, отбеляза Борис Станимиров.

Министърът на образованието и науката Тодор Танев посочи, че са отпуснати 500 000 лв. за дейността на антарктическата база. Той призова депутатите да приемат като първостепенна научна задача българската база на Антарктика и препоръча спонсорството за експедициите да бъде увеличено.

На откриването на експозицията присъстваха депутати, дипломати, учени, автори на фотографиите.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини