Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Ползите от Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство представи на форум в парламента съветникът на еврокомисар Сесилия Малмстрьом Йолана Мунгенгова
25/09/2015

Ползите от Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство представи на форум в парламента съветникът в политическия кабинет на еврокомисаря по търговията Сесилия Малмстрьом Йолана Мунгенгова. Форумът беше организиран на 25 септември 2015 г. от Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.

Йолана Мунгенгова отбеляза пред народните представители, че всички законодатели на европейско ниво ще имат достъп до текстовете и ще бъдат уведомени за преговорите. Тя запозна депутатите с европейската философия към тези преговори, какво се цели да бъде постигнато и какво ще бъде предотвратено. Единодушното решение на ЕС е това Споразумение да бъде подписано, посочи Йолана Мунгенгова и добави, че Европейският парламент е изразил съгласието си, но има някои условия, които трябва да бъдат спазени.

Освен икономическите ползи ние трябва да сме сигурни, че това Споразумение няма да застраши правото на държавите–членки и на самия Европейски съюз да извършват своята регулаторна дейност. Ние приехме препоръките на Европейския парламент и се надяваме, че гражданското общество също ще участва в тези преговори, уточни Йолана Мунгенгова.

Споразумението ТТИП има отношение към достъпа до пазарите  или това е възможност европейските стоки и услуги да получат достъп до американския пазар и обратно, посочи Йолана Мунгенгова. Едновременно с това европейски компании ще участват в обществени поръчки в САЩ, а американски в Европа, уточни тя.

В проекта на документа се предвижда регулаторно сътрудничество, но не във всички сектори, а само в такива, в които съществува потенциал за извличане на полза от обмен на информация и добри практики, подчерта Йолана Мунгенгова.

Председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Светлин Танчев посочи, че се очаква ТТИП да бъде подписано и ратифицирано през 2017 г. България подкрепя воденето на конструктивни преговори между ЕС и САЩ, подчерта той и уточни, че трябва да се положат всички усилия, за да се гарантира договарянето на добро Споразумение, което зачита европейските ценности и допринася за благосъстоянието на всички европейски граждани. До подписването му ние – като законотворци, ще имаме много работа и трябва да чуем различни мнения, за да защитаваме правилната позиция, каза Светлин Танчев.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини