Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Цецка Цачева по повод 22 септември: В цялата ни драматична история ние сме постигали винаги целите си, когато сме единни, когато сме изграждали съгласие и сме били готови да поемем отговорността за живота си в наши ръце
22/09/2015
Цецка Цачева по повод 22 септември: В цялата ни драматична история ние сме постигали винаги целите си, когато сме единни, когато сме изграждали съгласие и сме били готови да поемем отговорността за живота си в наши ръце

С акта на прогласяване на нашата независимост и нейното международно признание България постига своя пълноценен държавен суверенитет – за да сме: „…държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи”, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева на тържествата във Велико Търново по повод 107-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Според Цецка Цачева държавният и народният суверенитет не могат да се противопоставят. Независимостта ни не е алтернатива на съюзите, чрез които постигаме своите национални цели. Без волята на гражданите, въплътена в държавните институции, не може да отстояваме нашата независимост.

Независимостта в съвременния, взаимно обвързан свят, е насочена към гарантиране на националните ни  интереси в процеса на постигане на общо съгласие в съюзите, в които участваме, отбеляза председателят на парламента. По думите на Цецка Цачева България гарантира своята независимост и просперитет чрез пълноценното и суверенно участие в процеса на изграждане на съвременна Обединена Европа. И нашата независимост е толкова по-голяма, колкото по-активно и целенасочено участваме в този процес. Ние носим нашата отговорност за реализирането на държавния суверенитет. Отстояването на тази воля е в основата на съгласието и единението ни, допълни тя.

В изявлението си председателят на Народното събрание отбеляза, че силата и отговорността на страната ни е в реализирането на държавния суверенитет като израз на волята на гражданите.

В заключение председателят на Народното събрание посочи, че днес България е свободна, единна и независима чрез волята на своите граждани. „Нужна ни е политическа стабилност и мъдрост, за да отстояваме националния интерес в рамките на общите цели. От нас зависи да поставим страната ни там, където са искали да я видят „строителите на съвременна България”. Обща е отговорността ни днес как ще изглеждат Европа и България през следващите години“, отбеляза председателят на парламента.

Цецка Цачева и народни представители участваха в тържествата във Велико Търново по повод 107-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Председателят на Народното събрание присъства на тържествената заря-проверка на площад „Цар Асен I“. По традиция беше прочетен манифестът, с който на 22 септември 1908 г. цар Фердинанд провъзгласява българската независимост. Председателят на парламента прие почетните роти на Националния военен университет „Васил Левски“.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини