Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Венецианската комисия приветства разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии, заявиха в Народното събрание членовете на делегацията на комисията
16/09/2015

Венецианската комисия приветства предложението за промяна в Конституцията, което предвижда разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии. Това заявиха по време на разговорите си в Народното събрание членовете на делегация на Венецианската комисия на Съвета на Европа.

На срещата си с делегацията председателят на Народното събрание Цецка Цачева подчерта, че проектът за изменение на основния закон, който се обсъжда в момента, е в съзвучие с Конституцията, решенията на Конституционния съд от 2005 и 2008 г. и с препоръките на Венецианската комисия. Промените в основния закон в частта за съдебната власт са възможните, които могат да бъдат извършени от Обикновено народно събрание, добави Цецка Цачева.

Председателят на парламента посочи, че няма как да бъде променена квотата на Народното събрание от 11 членове в състава на ВСС, без да бъде свикано Велико народно събрание. Различията между парламентарните групи са как да бъдат разпределени в двете колегии, отбеляза Цецка Цачева. По думите й най-сериозната промяна е прекият избор на членове на ВСС от Общите събрания на съдиите и на прокурорите и следователите.

Гуидо Непи Модона от Венецианската комисия подчерта, че комисията приветства разделянето на ВСС на две колегии – на съдиите и на прокурорите и следователите. Стои обаче въпросът с какво мнозинство да бъдат избирани – квалифицирано или обикновено, посочи той и добави, че Венецианската комисия препоръчва това да се прави с квалифицирано мнозинство, защото така ще се избегне рискът от политизиране на ВСС.

Председателят на Народното събрание отбеляза, че избирането на членове на ВСС от квотата на Народното събрание с квалифицирано мнозинство би било гаранция за по-широк консенсус и високи морални качества на кандидатите, но изрази опасение, че съществуват рискове Народното събрание да не успее да излъчи представители във ВСС и по този начин да блокира работата на тази институция и на цялата съдебна власт. Цецка Цачева се ангажира преди гласуването на второ четене на законопроекта да бъдат обсъдени вариантите за избор на членове на ВСС от квотата на парламента с квалифицирано мнозинство или с мнозинство от 50+1.

По-рано членовете на делегацията разговаряха с народни представители от Временната комисия за обсъждане на Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България. Председателят на временната комисия Димитър Лазаров посочи, че с въвеждането на пряк избор на членове на ВСС и разделянето му на две колегии ще се повиши отговорността на тези колегии. С измененията ще се засили ролята на Инспектората към ВСС, като той вече ще има правомощия да проверява декларациите за имущественото състояние и да се произнася за почтеността на магистратите, подчерта той.

В рамките на тридневната си визита в София делегацията на Венецианската комисия, която ще изготви становище по проекта за промени в Конституцията, имаше разговори с министъра на правосъдието  Христо Иванов, с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, с председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев, както и с представители на ВСС, на Главна прокуратура, на асоциациите на съдиите в България, на Асоциацията на прокурорите в България, както и с български неправителствени организации.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини