Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народни представители от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред се срещнаха с делегация от Комисията по вътрешните работи в Германския Бундестаг
17/06/2014

Народни представители от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред се срещнаха с делегация от Комисията по вътрешните работи в Германския Бундестаг, водена от Гюнтер Бауман. Сред темите на разговора бяха бежанската криза, условията по настаняване на нелегалните емигранти, както и дейността на властите по българо-турската граница.

Атанас Мерджанов отбеляза, че миграционният поток е овладян и подчерта активната дейност на ангажираните с проблема български институции по подобряване на условията в бежанските центрове. Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред допълни още, че бежанската криза беше изпитание, което провери възможностите на България като пълноправен член на Европейския съюз. По отношение на ограничителното съоръжение по българо-турската граница той уточни, че става въпрос за временна мярка, която има препятстващ характер. Премахването на оградата ще зависи до голяма степен от ефективността на съвместните действия на България и Република Турция, заяви Атанас Мерджанов.

Германските парламентаристи поставиха акцент върху необходимостта от развитие и осъществявяване на обща европейска политика по проблемите, свързани с бежанската криза. По време на срещата те изразиха и отличните си впечатления както от постоянното видеонаблюдение, така и от работата служителите на Главна дирекция  „Гранична полиция” по българо-турската граница.

Българските народни представители подчертаха последователната политика и усилията на страната ни в модернизацията и по-високото качество на граничната охрана. В рамките на разговора те изразиха и увереността си, че България ще получи нужната подкрепа от европейските си партньори за присъединяването си в Шенгенското пространство.

Заместник-председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Красимир Янков посочи, че с опита си от последната една година България е с много по-висока степен на готовност за евентуална нова бежанска вълна. Според него построяването на защитното преградно съоръжение е крайна мярка, която до голяма степен е успокоила вълненията в българското общество.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на управител на НЗОК

    Последни новини