Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Михаил Миков даде работен обяд на гостуващата у нас делегация на Сената на Съединените американски щати, водена от сенатор Джон Маккейн
08/06/2014
На 8 юни 2014 г. се състоя  работен обяд, даден  от председателя на Народното събрание по повод на гостуваща делегация на Сената на Съединените американски щати, водена от сенатор Джон Маккейн. На него  от българска страна присъстваха - председателят на Комисията по външна политика на НС г-н Янаки Стоилов, министърът  на външните работи г-н Кристиан Вигенин и министърът на отбраната г-н Ангел Найденов. В делегацията на САЩ участваха още сенатор Кристофър Скот Мърфи  и сенатор Роналд Джонсън. В американската делегация взе участие и Н.Пр. Марси Рийс, извънреден и пълномощен посланик на САЩ в Република България.

Обменени бяха мнения по въпроси на двустранното сътрудничество, ситуацията, възникнала след събитията в Украйна, енергийната сигурност и взаимодействието в рамките на НАТО.

От българска страна детайлно беше представена позицията на Република България по целия комплекс от въпроси, които са предмет на визитата на американската делегация. Страните се обединиха около становището, че разрешаването на всякакви проблеми в международен и вътрешен план следва да става чрез диалог, солидарност, следване на общите демократични ценности и стриктното прилагане на принципите за върховенство на закона. Беше дадена информация за целите и намеренията на българския законодателен орган и на българското правителство за социално-икономическо възстановяване на страната, както и за укрепване на нейния икономически потенциал.

Делегацията на Сената на САЩ даде  висока оценка за приноса на Република България в мироопазващи мисии на НАТО. Подчертано беше разбирането, с което САЩ се отнасят към икономическите затруднения на страната ни, към търсенето на пътища и перспективи за постигането на по-висока степен на енергийна независимост и бе изразена готовност за съдействие за намиране на съвместни пътища  за тяхното преодоляване.

Председателят на Народното събрание запозна гостите с  новоучредената Парламентарна асамблея на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа. Изразено бе общо желание за задълбочаване на сътрудничеството между Народното събрание на Република България и законодателния орган на Съединените американски щати.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на управител на НЗОК

    Последни новини