Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Във всички болници има неработещи и опасни асансьори, необходими са спешни мерки, каза министър Драгомир Стойнев пред икономическата комисия
04/06/2014

Проверката на Държавната агенция по метрология и технически надзор e констатирала, че във всички болници има неработещи и опасни асансьори, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев по време на изслушването в Комисията по икономическа политика и туризъм. Според министъра това е притеснително и е необходимо да се вземат спешни мерки в посока обезопасяване на асансьорите. Председателят на комисията Алиосман Имамов поиска министърът да запознае народните представители с резултатите от проверката на Държавна агенция по метрология и технически надзор и за горивата. От 12 проверени обекта горивата в три от тях не отговаряли на стандарта, съобщи още министър Стойнев.

Новата оперативна програма „Конкурентноспособност” е одобрена на 21 май от правителството и в момента е в Брюксел за коментар, информира още министър Драгомир Стойнев в отговор на въпрос на народния представител от ГЕРБ Павел Гуджеров. Драгомир Стойнев заяви още, че програмата е изцяло съгласувана с българския бизнес. Ако от Брюксел я одобрят в срок, възможно е още през септември да стартира първата мярка „Технологично развитие и иновации”, каза още министърът на икономиката.

Министерство на финансите като сертифициращ орган прави проверка на проектите по Програмата за иновации, която още не е завършила, информира икономическият министър в отговор на друг въпрос на Павел Гуджеров. През декември и Европейската сметна палата също е направила проверка за контрола и  начина на усвояване на европейските средства по същата програма.

Николай Александров от Атака попита министъра как ще се отрази на туризма кризата в Украйна и ще намали ли това потокът от руски туристи.

„На този етап няма  отменени чартърни полети за летния сезон. Правим всичко възможно да няма негативно отражение върху туристическия сезон”, обяви министър Стойнев. Записванията в туроператорските фирми показвали, че място за паника няма. 

Министърът подчерта, че браншът прави всичко възможно да привлече туристи и от други държави. За пример даде откритата през миналата седмица самолетна линия Варна – Истанбул и приетата днес по-рано от правителството Стратегия за туризма.

Според министър Стойнев целта на министерството е туризмът да не се дели на зимен и летен, а през всички сезони да има развитие и българските туристи да почиват повече в България. На министъра не му било изобщо приятно да слуша статистиката по време на почивните дни през май колко хиляди българи са почивали в Гърция и колко милиона са оставили там.

Пред журналисти министърът потвърди, че днес е получил писмото от ЕК за стартиране на наказателната процедура за „Южен поток”, но въпреки това не смята, че процедурата е нарушена. Не бива да забравяме, че това е една публична компания, която 50 на сто е собственост на „Газпром” и 50 на сто – на БЕХ, не се харчат  публични средства и държавата няма да плати и една стотинка за този проект, бе категоричен министърът. Според него тази процедура не трябва да се политизира, тъй като не е в интерес на държавата. Той информира, че е в постоянен диалог с комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер и дори вчера получил от него поредното писмо, с което го уведомява как вървят преговорите между ЕК, Русия и Украйна. Министър Стойнев отново подчерта, че не е вярна информацията, че заради „Южен поток” ни се спират оперативни програми. „Не вярвам в това, защото смятам, че ЕК действа по обективен начин и нашата задача е всичко да бъде изчистено”, бе категоричен министърът.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на управител на НЗОК

    Последни новини