Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна с делегация на Националното събрание на Социалистическа република Виетнам, водена от заместник-председателя на събранието Хуин Нгок Шън
28/09/2012

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна на 28 септември 2012 г. с делегация на Националното събрание на Социалистическа република Виетнам, водена от заместник-председателя на събранието Хуин Нгок Шън. Виетнамските парламентаристи са на двудневно официално посещение в България.

България високо цени отношенията на традиционно приятелство с Виетнам, заяви председателят на парламента Цецка Цачева. Тя посочи, че двустранните отношения имат богата история и традиции, което е много добра основа за тяхното укрепване и развитие в съвременните условия. Обща бе оценката, че размяната на визити на най-високо ниво, в това число неотдавнашното посещение на българска парламентарна делегация във Виетнам, както и сегашното посещение, дават нова динамика на двустранното сътрудничество и потвърждават желанието и на двете страни отношенията да се развиват в посока на стратегическо партньорство, основано на прагматизъм, конкретни проекти и взаимно доверие.

Като особено важни бяха откроени секторите на отбраната и сигурността, които са поставени и като акцент в посещението на виетнамската делегация. И двете страни изразиха надежда за значително разширяване на сътрудничеството в тези две области в най-близко време. България високо оценява напредъка на Виетнам по пътя на обновлението и изграждането на съвременна пазарна икономика, заяви Цецка Цачева и посочи, че в търговско-икономическата област, инвестициите и туризма има много неизползван потенциал.

На срещата беше потвърдено и желанието за продължаване на активния двустранен парламентарен обмен, както и на сътрудничество във форумите на Интерпарламентарния съюз и на Парламентарната асамблея на франкофонията.

По-рано делегацията на Националното събрание на Виетнам беше приветствана в пленарната зала на Народното събрание.

На 27 септември 2012г. виетнамските парламентаристи разговаряха с народните представители от Комисията по външна политика и отбрана и от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Гостите се срещнаха и с вицепрезидента на Република България Маргарита Попова, с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, както и със заместник-министъра на отбраната Августина Цветкова.

По време на визитата си в България е предвидено делегацията посети Военната академия „Г. С. Раковски”, Националния военноисторически музей и град Пловдив.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини