Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна с докладчика на Комисията по мониторинг на Парламентарна асамблея на Съвета на Европа Лука Волонте
26/09/2012

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна с докладчика на Комисията по спазване на задълженията и ангажиментите, поети от страните-членки на Съвета на Европа (Комисията по мониторинг), на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Лука Волонте.

Председателят на парламента отбеляза, че от предишното  посещение в България на Лука Волонте за по-малко от година страната ни е направила много. Цецка Цачева информира госта, че днес Народното събрание избра членовете на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота при максимално публична и прозрачна процедура и изрази надежда новият колективен орган да продължи реформата в съдебната система. Тя посочи, че парламентът прие през юни промени в Закона за съдебната власт, с които въведе административен механизъм за обезщетяване на физически и юридически лица при прекомерно дълги съдебни производства. Предстои да бъдат приети и изменения в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, каза Цецка Цачева и отбеляза, че по този начин по реда на вътрешното законодателство ще бъдат решени претенциите на българските граждани, за да не се затрупва с дела Европейският съд по правата на човека.

Председателят на парламента посочи, че по инициатива на ръководителя на българската парламентарна делегация в ПАСЕ Джема Грозданова беше изслушан министърът на правосъдието Диана Ковачева, състоя се разискване и Народното събрание прие решение правителството да внася в парламента обобщен годишен доклад по изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по дела срещу България. Цецка Цачева подчерта, че са прецизирани и разпоредбите, засягащи задържането под стража и предотвратяването на случаите на насилие от страна на полицейските органи. Подобрени са  процесуалните гаранции за спазване на правата на задържаните и се въведе стандартът на „абсолютната необходимост” при използване на оръжие, физическа сила и помощни средства от страна на органите на реда.

Председателят на Народното събрание заяви, че очаква обективен доклад от Комисията по мониторинг, който да оцени постигнатото от България.

Докладчикът на Комисията по мониторинг на Парламентарна асамблея на Съвета на Европа Лука Волонте съобщи, че предварителният доклад на Комисията по мониторинг ще бъде изготвен през ноември тази година, а окончателният – през януари 2013 г. Той отбеляза изпълнените от страната ни препоръки на ПАСЕ и обърна внимание на необходимостта от приемането на нов Наказателен кодекс.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева посочи, че проектът е публикуван на страницата на Министерството на правосъдието и вече повече от година вървят обсъждания по него. Все още има текстове, които са спорни не само в българското общество, но и в правната наука, като например принципът за неизбежната отбрана, допълни тя. По думите й е добре да се води широк дебат по проекта преди влизането му в парламента, за да бъде приет стабилен и действащ Наказателен кодекс.  Докладчикът на Комисията по спазване на задълженията и ангажиментите, поети от страните-членки на Съвета на Европа (Комисията по мониторинг), на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Лука Волонте е на двудневно посещение в България.

В програмата му са разговори с вицепрезидента Маргарита Попова, с омбудсмана Константин Пенчев, с председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев, с главния прокурор Борис Велчев, с министъра на правосъдието Диана Ковачева и със заместник-министъра на външните работи Веселин Вучков. На 27 септември 2012 г. Лука Волонте ще има срещи с представители на парламентарни групи в Народното събрание. По-късно той ще разговаря със заместник-министъра на външните работи Иван Найденов.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини