Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание и народни представители участваха в старопрестолния град в тържествата по повод националния празник 22 септември
22/09/2012
Независимостта не признава мъдрувания върху верски различия, нито доктрини на насилие. Тя е в темела на онази древна истина, изписана над входа на Народното събрание „Съединението прави силата”. Това заяви председателят на парламента Цецка Цачева в словото си във Велико Търново по повод 104 години от обявяването на Независимостта на България.

Председателят на Народното събрание и народни представители участваха в старопрестолния град в тържествата по повод националния празник 22 септември.

Слово на председателя на Народното събрание Цецка Цачева на тържественото честване на Деня на Независимостта на България
22 септември 2012 г., Велико Търново

Уважаеми господин Кмете,
Уважаеми министри,
Ваше Високопреосвещенство,
Уважаеми народни представители,
Ваши превъзходителства,
Уважаеми генерали, офицери, курсанти,
Уважаеми граждани на Велико Търново,
Уважаеми гости,
Драги сънародници,Понякога едно историческо събитие разделя цели епохи в историята. На 22 септември 1908 година старопрестолният град Търново изживява такова събитие...

    Не знаем дали, когато към 10 сутринта влакът с княза и министрите спира на гара Трапезица и всички се отправят към Иван Асеновата черква, тези люде извън радостта си съзнават, че се твори история? Съзнава ли Фердинанд, когато чете Манифеста към българския народ, обявяващ Независимостта, дълбокото значение на това историческо събитие ? Осмисля ли колко патриотична енергия е вложила младата българска дипломация, за да се стигне до него? Не знаем доколко обективна е била и оценката на търновци... Но знаем, че хълмът Царевец ще да е „гледал” към събралото се множество с разбиране. Защото една стара максима казва, че само историята веднага може да разпознае историята. Калдъръмът, върху който стъпваме, е стаил история. Каменните грамади над нас дишат история. Но само хората сме тези, които трябва да я помнят и съхраняват!

    
Драги сънародници,

    Нека се замислим  колко често в делника си произнасяме думите „свобода”, „борба за свобода”. И колко рядко - израза „свобода и независимост”.

Руско-турската война носи свободата на България – но как ще познаят свободата онези, които никога не са я срещали? Тридесет години Отечеството пътува към дълбокото осъзнаване на факта, че е свободна и независима държава. България демонстрира удивителен духовен потенциал, по удивителен начин защитава националното достойнство, но едва Денят на независимостта истински приобщава народа ни към исконните ценности на европейската култура и цивилизация. Защото четири са високите върхове, които ще изкачи нашия народ в най-новата си история – Освобождението; Съединението; обявяването на Независимостта и членството в Европейския съюз. Така се осъществява Възрожденския идеал. Така Свободата и Независимостта стават качествено измерение в духовния свят на българина и определят перспективите на неговото развитие.  Тази  дума „независимост” не познава партийни цветове и етнически различия. Тя стои над котерийни борби и властови амбиции. Независимостта, драги сънародници, нека го кажем ясно – не признава мъдрувания върху верски различия, нито доктрини на насилие. Тя е в темела на онази древна истина, изписана над входа на Народното събрание „Съединението прави силата”.

    Драги сънародници,

    Обявяването на българската Независимост може да бъде обвързано със спорове около исторически детайли, но то е безспорна истина, чрез която един народ се самодоказва. А без това усещане той не може да отприщи съзидателната национална енергия и не може да гради....

    Преди 104 години нашият народ избра правилната посока, направи тази крачка и до днес върви по пътя, който ни превърна в член на европейското семейство и част от модерния цивилизован свят. Днес България е парламентарна република с демократична конституция и разделение на властите, гарантиращо спазването на онези правови и морални норми, които отъждествяваме с представата за модерност. Защото националното се откроява най-добре на фона на общочовешките ценности.И защото вярната посока винаги е от човека към човека и от народа към народа!

Сънародници,

За нас, съвременните българи, и за бъдещите поколения 22 септември винаги ще бъде помнен и дълбоко почитан. Защото е величаво дело, върховен и справедлив исторически акт. Защото е осъществен възрожденски идеал за свободна и независима България. Защото е неразделна част от достойнството на българския народ, от самочувствието и себеуважението на една нация.
И в нашите стремежи за добруване и благополучие, и в нашия нелек делник, в 22 септември винаги ще откриваме жизнеността на един хилядолетен народ, непоколебимо решен да бъде пълноправен господар на съдбините си.

Нека черпим сили, мъдрост и вдъхновение от делото на строителите на Независимостта на съвременна България!
Честит празник, България!

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател на Централната избирателна комисия

    Последни новини