Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и придружаващите я парламентаристи засадиха български рози в един от най-пострадалите райони на катастрофалното земетресение в Япония и връчиха самолетни билети за България на 16 деца и 4 учители, които ще бъдат на посещение у нас по покана на българската държава
12/04/2012

Българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, посети един от най-засегнатите от земетресението през март 2011 г. в Япония райони. В град Хигаши Мацушима българските парламентаристи разговаряха с представители на местните власти, с ученици и проведоха среща в местния университет ”Тохогу гакуин”. Те посетиха на място засегнатите от цунамито части на общината и проследиха възстановителните дейности, причинени от катастрофалното природно бедствие.

Япония, която преживява тежко страдание, с впечатляващ стоицизъм и дух преодолява последствията от разрушителната природна стихия, навсякъде звучи едно и също послание: възраждане. Това е изписано и на входа на общината в града – „Да обединим сила и дух”. От 1000 години не е имало подобно бедствие, бяхме безсилни пред природата, заяви на срещата си с българската делегация кметът на Хигаши Мацушима Хидео Абе. Тук са загубили живата си 1071 души, 49 тела все още се водят безследно изчезнали, над 3200 семейства са пострадали. Япония е дълбоко благодарна за солидарността и подкрепата и за готовността от българска страна за активизиране на обмена със засегнатите от бедствието райони.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и придружаващите я депутати посетиха втора прогимназия „Нарусе” и разговаряха с ученици и учители. Председателят на парламента връчи самолетните билети за България на 16 японски деца и 4 техни придружители, които в края на май ще посетят страната ни по покана на българската държава. Поканата е отправена от българското външно министeрство по инициатива на посолството на България в Токио. Учениците, които са подбрани с конкурс за есе на тема България, ще посетят Белоградчик и София и ще участват в розобер в Долината на розите в Казанлък. Цецка Цачева покани японските деца да бъдат специални гости в българския парламент по време на техния престой в страната ни. Пред входа на читалището в града българските парламентаристи и японските им домакини засадиха 20 български рози – символ на приятелството и на надеждата за бързо възстановяване на засегнатия регион.
 
На среща с ръководството на местния университет „Тохогу Гакуин” стана ясно, че много скоро предстои подписването на Споразумение за сътрудничество и обмен на студенти със СУ „Св. Климент Охридски”, което и от двете страни бе оценено като солидна основа за академичен обмен, ползотворно сътрудничество и съвместни проекти с висока научна стойност и приложимост. Със своята мрежа от училища и сключени споразумения университетът „Тохоку” се превръща в един от основните центрове в региона, които имат възможност и капацитет да извършват изследвания във връзка с щетите от бедствието.

Днес българската делегация ще посети град Хирошима, където е предвидено разглеждане на мемориалния комплекс „Хейва кинен коен” – символ на града-жертва на атомната бомбардировка. Цецка Цачева ще поднесе венец на мемориала на жертвите от атомната бомбардировка и ще се срещне с кмета на Хирошима Кадзуми Мацуи.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини