Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Престолонаследникът на Япония принц Нарухито прие в резиденцията си председателя на Народното събрание Цецка Цачева
09/04/2012

Негово Императорско Височество Коронованият Принц Нарухито прие в резиденцията си председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Днес е вторият ден от официалната визита на българската парламентарна делегация в Япония.

Аудиенцията при Негово императорско височество беше в двореца "Акасака". Традиционно добрите отношения между България и Япония и общият интерес от тяхното задълбочаване и обогатяване бяха централна тема на разговора. Отправени бяха най-топли пожелания към българския народ. Изключително високо бе оценена идеята българските парламентаристи да посетят един от най-засегнатите от приливните вълни през 2011 година райони на Япония. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева изрази възхищение от ефективните действия на японското правителство за бързо възстановяване на тежките последици от природното бедствие и изтъкна духа, стоицизма, сплотеността и трудолюбието на японския народ.

Председателят на парламента подари на принц Нарухито „Следи от историческия летопис”  - изящно оформен набор от копия на знакови документи, отбелязващи важни моменти в историята на отношенията между България и Япония. Ценните документи от първата половина на миналия век, съхранявани в Държавна агенция „Архиви”, имат дълбоко символичен характер и свидетелстват за дълготрайните традиции в приятелските отношения между двете страни въпреки тяхната географска отдалеченост и различната историческа съдба.

Подбрани са документи с висока историческа стойност като първата междуправителствена договореност за взаимно предоставяне на статут на най-облагодателствана нация по отношение на търговията и мореплаването от 1927 г. и първата спогодба за културно сътрудничество от 1943 г. Укази за назначаване на японски граждани за почетни консули на България в Токио и Осака още през 1943 г. свидетелстват за съществуващите от десетилетия тесни контакти и активен човешки обмен. В подаръка за престолонаследника е включена също кореспонденция, показваща близките връзки на японското императорско семейство с България, като собственоръчно написано писмо от покойния император Хирохито, известяващо Цар Борис ІІІ за раждането на първородния му син Акихито, който е настоящият император на Япония, документи от 1909 г. за посещения в България на принц Куни и от 1931 г. за визита на принц и принцеса Такамацу.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател на Централната избирателна комисия

    Последни новини