Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
С откриване на барелеф на Васил Левски в българското посолство в Токио и със среща с български студенти и с японски българисти започна официалното посещение на председателя на Народното събрание Цецка Цачева в Япония.
08/04/2012
С откриване на барелеф на Васил Левски в българското посолство в Токио и със среща с български студенти и с японски българисти започна официалното посещение на председателя на Народното събрание Цецка Цачева в Япония.

Българска парламентарна делегация, водена от Цецка Цачева, е на официална визита в страната на изгряващото слънце по покана на председателя на Горната камара на японския парламент Кенджи Хирата.

Откритият днес барелеф е копие на паметника на Апостола в центъра на София. Скулптурата е дарение от 41-то Народно събрание и фондация „Васил Левски” по повод 175 години от рождението на Апостола.

С откриването на паметен знак на Апостола на свободата в страната на изгряващото сльнце ние създаваме още един духовен мост на приятелство между българския и японския народ, отбеляза председателят на народното събрание Цецка Цачева. Председателят на парламента посочи, че българското посолство в Япония е първата географска точка  в Азия, където е поставен барелеф на Левски. Силно се надявам по този начин делото и идеите на Васил Левски да предизвикат още по-силен  отзвук и интерес към България в “страната на изгряващото слънце” – Япония, известна с уникалното съчетание на хилядолетни традиции с най-нови постижения на науката и технологиите, на забележителни икономически успехи с любов към природата, усет за красотата и изключителна любезност и добронамереност на хората, заяви председателят на Народното събрание.

Тук, в Токио, духът на Апостола ще се извисява в хармония с високите измерения на духовните ценности на японската нация - пътят на честта на самурая, преклонението пред природата и красотата, както и непреклоността, самоотвержеността и силата на волята на японския народ, отбеляза в словото си посланикът на България в Япония Любомир Тодоров.

Според председателят на Фондация „Васил Левски” д-р Стоян Джавезов, борбата и прозренията на Левски през 60-70 те години на 19 век на България и Европа, съвпадат с идеалите на японския ренесанс. Левски е тук не само да покаже във визия образа на герой, но и да свърже два народа  да бъде символ и вдъхновение за благородни бъдещи начинанания, допълни д-р Джавезов.

Цецка Цачева разговаря с български студенти в Япония и с японски българисти. Японското просветно министерство всяка година отпуска около 20  пълни стипендии за обучение в Япония на български студенти, специализанти и аспиранти. Досега от тази възможност са се възползвали 437 души.

В състава на делегацията са народните представители Екатерина Михайлова, зам.-председател на НС, зам.-председател на Групата за приятелство с Япония; Красимир Велчев, председател на ПГ на ПП ГЕРБ, зам.-председател на ГП с Япония; Станислав Иванов, народен представител от ПГ на ПП ГЕРБ, председател на ГП с Япония; Бойко Великов, народен представител от ПГ на Коалиция за България и член на ГП с Япония; Лютви Местан, зам.-председател на ПГ на ДПС, зам.-председател на ГП с Япония; Десислав Чуколов, зам.-председател на ПГ на АТАКА.

Утре програмата на българските парламентаристи продължава със срещи и  разговори на най-високо държавно ниво.  Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще има аудиенция при престолонаследника на Япония  принц Нарухито. Същия ден ще се проведат официалните пленарни разговори на българската делегация с председателя на Горната камара на японския парламент Кенджи Хирата. Българските парламентаристи ще бъдат приети и от министър-председателя Йошихико Нода.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини