Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
„Оценка на заплахите от организираната престъпност в България” беше темата на публична дискусия в Народното събрание
03/04/2012

В Народното събрание се проведе публична дискусия на тема: „Оценка на заплахите от организираната престъпност в България”. Организатори бяха парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред и Центърът за изследване на демокрацията. На форума бяха представени резултатите от изследване на Центъра през периода 2010 – 2012 г. на тема: „Оценка на заплахите от тежката и организирана престъпност в България”.

Въпросът за противодействието на организираната престъпност в България е особено важен и заема приоритетно място в политиката на страната ни през последните години, отбеляза заместник-председателят на Народното събрание и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Анастас Анастасов при откриването на дискусията. Изготвеният доклад за оценка на заплахата от организираната престъпност в България, макар и първи по рода си, представлява една значителна стъпка за противодействие на престъпността, смята той. По думите му натрупаният опит може да послужи като надграждане и за постигане в бъдеще на още по-точен и прецизен анализ.

Според представеното изследване дванадесетте най-значими организирани престъпни дейности генерират близо 3,5 млрд. лева годишен оборот, което представлява 4,7 на сто от БВП на страната. Това съотношение към БВП показва, че тежката и организираната престъпност генерират понастоящем значително по-малки обороти в сравнение с периода преди влизането в ЕС. Същевременно, подобен размер на нелегалната икономика представлява все още сериозна заплаха за развитието на страната, посочват от Центъра за изследване на демокрацията.

Изказвания на форума направиха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и главният секретар на МВР Калин Георгиев. За европейската практика за противодействие на заплахите от организираната престъпност говори заместник-директорът на Европол Мишел Кие, а Алистър Уули от Агенцията за борба с тежката организирана престъпност /SOCA/, Великобритания, запозна с опита на своята страна в тази област.

В дискусията участваха представители на държавни институции, на съдебната власт, неправителствени организации и дипломати.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини