Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
В навечерието на Международния ден на здравето Народното събрание беше домакин на публичен дебат „Лекар, на когото българите вярват”
02/04/2012

В навечерието на Международния ден на здравето Народното събрание беше домакин на публичен дебат „Лекар, на когото българите вярват”. Форумът, който е под патронажа на председателя на парламента Цецка Цачева, се проведе в пленарната зала на Народното събрание.

„Скъпи български лекари, останете в България, ние, българите, имаме нужда от вас – лекарите, на които вярваме”. С тези думи председателят на парламента Цецка Цачева се обърна към лекарите, номинирани от читателите на вестник „24 часа”. Според нея всеки успех на българския лекар е успех за обществото ни.

Темата за здравеопазването е неизменно в центъра на обществения дебат, тя винаги е предмет на разгорещени, но отговорни дебати и следва да бъде първа точка в дневния ред на всеки отговорен държавник и политик, отбеляза още Цецка Цачева.

Председателят на Народното събрание подчерта, че очаква днес на дискусията да бъде чуто мнението на лекарите по въпросите за финансирането на системата на здравеопазване, организацията на болничната и доболничната помощ, нормативната база и здравноосигурителния модел. Тя увери присъстващите на дискусията, че най-важните послания от форума ще бъдат на вниманието на всеки един депутат от 41-то Народно събрание.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова посочи, че промените в здравеопазването могат да бъдат успешни само при наличието на обществена подкрепа. Тя определи номинираните лекари като безспорни лидери на общественото мнение в сферата на здравеопазването.

На форума бяха представени данните от анкета сред лекарите за проблемите в българското здравеопазване и за най-подходящия модел на здравноосигурителна система у нас. 67 на сто от номинираните лекари смятат, че финансирането е основният проблем на здравеопазването. Две трети подкрепят идеята то да става от един обществен фонд и няколко допълващи го частни. Според 32 на сто от анкетираните основният проблем е в нормативната база.

На дискусията бяха връчени грамоти на номинираните от читателите за лекар, на когото българите вярват. Във форума участваха и народни представители от Комисията по здравеопазването.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини