Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народните представители приеха на първо четене проекта за Изборен кодекс
18/11/2010

Народните представители приеха на първо четене проекта за Изборен кодекс

18 оември 2010 г.

Народните представители приеха на първо четене проекта за Изборен кодекс със 104  гласа "за", 39 - "против" и осем въздържали се. Вносители са Искра Фидосова и група народни представители. В подкрепа на кодекса дадоха вота си групите на ПГ на ПП ГЕРБ и ПГ на "Атака"; ПГ на ДПС и ПГ на Коалиция за България бяха против, от ПГ на Синята коалиция се въздържаха. Преференцията за избори за Народно събрание да бъде 20 процента, предвижда проектът за Изборен кодекс. За членове на Европейския парламент се предлага праг от 10 /при сегашни 15/ на сто. По мажоритарна система ще се избират президентът, вицепрезидентът и кметовете, а за общинските съветници се отрежда пропорционален вот. Пряко ще се избират кметове в населени места с над 500 души. Предлага се 20 процентно намаляване на броя на общинските съветници. С кодекса се въвежда изискване за уседналост за местните избори, като избирателят трябва да е живял през последните 12 месеца в съответната община. Изключение се предвижда само за местния вот догодина, където условието за "уседналост" е 10 месеца.

През 2011 г. президентските и местните избори да бъдат на една дата, е записано в преходните и заключителни разпоредби на проекта. За участие във всеки един от изборите - за народни представители, за президент и вицепрезидент, и за членове на Европейския парламент, партиите и инициативните комитети ще трябва да внасят безлихвен депозит в размер на 10 000 лева. При регистрацията на коалиции в ЦИК няма да се изисква депозит от заявилата искане за регистрация коалиция, ако се приеме изискване само регистрирани вече политически партии в ЦИК да регистрират коалиции /т. нар двустепенна система/. По отношение на инициативните комитети се прие депозитът да се внася при регистрацията на независимия кандидат. Сумите от депозити няма да се смятат за разходи на партиите и инициативните комитети, свързани с финансирането на предизборната кампания. Занапред ще действа една централна избирателна комисия за всички видове избори, предвиждат вносителите. В същото време се предвижда създаването на подвижни секционни избирателни комисии с подвижна избирателна урна. Предвижда се и усъвършенстване на правилата за гласуване в чужбина. Дава се възможност на българите зад граница по интернет да посочват поне три месеца по-рано дали ще участват в гласуването и в кое населено място им е удобно да дадат вота си. Ако не изпратят предварително заявление, те могат да се допишат в избирателните списъци и в изборния ден. Предлага се въвеждането на пилотен проект за електронно гласуване на следващите избори. Като застраховка срещу контролиран вот е предвидена възможност гражданинът да отмени вота си и да гласува отново, но в избирателната секция, ако пожелае.

Депутатите приеха на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване, с които се реформира пенсионният модел. Според приетите промени през следващата година се запазва възрастта за придобиване на правото на пенсия за осигурителен стаж и възраст - при жените на 60-годишна възраст, а при мъжете - на 63 години. С промените се предвижда от 1 януари 2012 г. увеличаване на стажа за работещите при трета категория труд с по четири месеца на всяка година до достигане на 37 години стаж - за жените, и 40 години стаж - за мъжете, през 2021 година. След 1 януари 2021 г. възрастта за пенсиониране ще нараства с по шест месеца до достигане на възраст 63 години за жените - през 2026 г., и 65 години за мъжете - през 2024 година. До 31 декември 2014 г. се удължава възможността за ранно пенсиониране през Националния осигурителен институт /НОИ/ на работещите при първа и втора категория труд. До тази дата се запазват условията за пенсионирането им. Пенсиите за периода 2011 г.-2014 г. ще се изплащат от Държавното обществено осигуряване, вместо от професионалните пенсионни фондове, а вноските от 12 на сто и 7 на сто ще постъпват в НОИ. Във фонд "Пенсии" на НОИ ще се прехвърлят и средствата по индивидуалните им партиди до 31 март 2011 година. С промените се регламентира, че от 1 януари 2014 г. ще отпадне таванът на новоотпуснатите пенсии. От 1 януари 2017 г. се увеличава тежестта на всяка година осигурителен стаж от 1,1 на сто на 1,2 на сто за пенсиите, свързани с трудова дейност. Отменя се добавката към пенсиите на навършилите 75-годишна възраст. Премахва се максималният размер на обезщетението при безработица.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини