Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Националният институт по метеорология и хидрология представи в Народното събрание метеорологична информационна система
17/11/2010

Националният институт по метеорология и хидрология представи в Народното събрание метеорологична информационна система

17 ноември 2010 г.

По повод отбелязването на 150 години от първите метеорологични измервания в България и 120 години от създаването на националната метеорологична служба в Народното събрание беше представена на 17 ноември 2010 г. информационна система на Националния институт по метеорология и хидрология. На представянето присъства председателят на парламента Цецка Цачева, председатели на парламентарни комисии, народни представители.

Метеорологичната система предоставя актуална спътникова и радарна информация за времето, почвената влага и водния баланс на страната. Тя включва и система за ранно предупреждение за природни бедствия, наводнения, горски пожари.

Генералният директор на института Георги Корчев връчи на председателя на Народното събрание Цецка Цачева почетен плакет за изключителната помощ, която парламентът оказва на института. Той отбеляза значението на ратифицираните от Народното събрание споразумения за сътрудничество между България и Европейския център за средносрочни прогнози на времето и между България и Европейската организация за разработване на метеорологични спътници (EUMETSAT).

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева отбеляза, че прогнозите и данните на института са полезни за всеки гражданин, за институциите и за бизнеса и че се ползват и от съседни страни. По думите й Националният институт по метеорология и хидрология показва, че в България може да се прави качествена наука с наличните средства.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини