Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Парламентът забрани присъствието на деца до 18 години в заведения за пушачи
21/05/2010

Парламентът забрани присъствието на деца до 18 години в заведения за пушачи

21 май 2010 г.

Народното събрание прие на заседанието си на 21 май 2010 г. на второ четене промените в Закона за здравето. Те предвиждат да се забрани присъствието на деца до 18 години в заведения, където се пуши, както и в обособените места за пушене в по-големите ресторанти. Глобата за нарушение е от 200 до 400 лева, а ако нарушението е извършено от едноличен търговец ще се налага имуществена санкция от 400 до 800 лева. Отговорността е на собственика на заведението, ако е допуснал присъствието на деца. Депутатите решиха, че обособената площ за пушене трябва да е по-малка от половината от съответната обща площ.

Досега деца между 14- и 18-годишна възраст можеха да посещават нощни заведения след 22.00 часа, но с придружител. С приетата промяна, дори да има по-възрастен с тях, те няма да имат право да влизат в нощните заведения, в които се пуши. С измененията се даде възможност на собствениците на заведения с площ до 50 кв. м сами да решават дали клиентите могат да пушат, или не, а в по-големите заведения трябва да има обособени части за пушачите, които трябва да са по-малки от половината от общата площ.

В заведенията за хранене и развлечения с изцяло нощен режим на работа се допуска тютюнопушене без обособяване на самостоятелни помещения. В сградите, в които има помещения с обособени работни места, работодателите могат да определят със заповед специално обособени самостоятелни помещения, които са предназначени само за пушене.

Народното събрание одобри седемчленен състав на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. След съгласуване с всички парламентарни групи, в него влизат предложените от ГЕРБ Юлия Ненкова, Орлин Иванов, Михаил Владов. "Коалиция за България" ще бъде представяна от Руси Статков, ДПС - от Севджан Съдкъев. От "Атака" в ръководния орган на агенцията влиза Петър Петров, а от "Синята коалиция" - Димитър Бъчваров. Заради сливането на Агенцията за приватизация и на Агенцията за следприватизационен контрол, депутатите освободиха преди това членовете на надзорните съвети на двете ведомства.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини