Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Членовете на Съвета за електронни медии да бъдат пет, прие на първо четене Народното събрание
05/05/2010

Членовете на Съвета за електронни медии да бъдат пет, прие на първо четене Народното събрание

5 май 2010 г.

На заседанието си на 5 май 2010 г. Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за радиото и телевизията, които предвиждат членовете на Съвета за електронни медии да бъдат пет, а не както досега девет. Измененията регламентират, че трима от членовете на регулатора ще бъдат избирани от Народното събрание, а двама ще се назначават от президента. От две на три години се променя ротационният период за президентската квота. Както и досега две години ще бъде този период за парламентарната квота.

Народното събрание прие на първо четене и промени в закона за Комисията за финансов надзор. Те предвиждат членовете на комисията да бъдат намалени от  седем на пет, а мандатът им да бъде пет години. В момента комисията има председател, трима заместник-председатели, ръководещи трите управления - инвестиционна дейност, застраховане, осигуряване, и други трима членове. Запазва се механизмът за конституиране на комисията посредством избор от Народното събрание, предлага се изборът на нови членове да се осъществява не по-рано от два месеца и не по-късно от един месец преди изтичането на мандатите на действащите. Народното събрание да избере нов състав на комисията с нов петгодишен мандат в срок от две седмици след влизане на закона в сила, предвижда законопроектът.

Народните представители избраха заместник-председателя на комисията по външна политика и отбрана Живко Тодоров за председател на комисията. Асен Агов /"Синята коалиция"/ стана член на бюджетната парламентарна комисия.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини