Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Депутати, експерти, лекари и представители на неправителствени организации обсъдиха в парламента въпроси, свързани с профилактиката и лечението на рака на маточната шийка
28/01/2010

Депутати, експерти, лекари и представители на неправителствени организации обсъдиха в парламента въпроси, свързани с профилактиката и лечението на рака на маточната шийка

28 януари 2010 г.

Депутати, експерти, лекари и представители на неправителствени организации обсъдиха в парламента въпроси, свързани с профилактиката и лечението на рака на маточната шийка. По инициатива на председателя на парламентарната комисия по здравеопазването и съпредседател на групата „Парламентарен консенсус за борба със социалнозначими заболявания” в 41-то Народно събрание Лъчезар Иванов и под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева на 28 януари 2010 г. Народното събрание беше домакин на кръгла маса „Борба с рака на маточната шийка”.

Д-р Лъчезар Иванов цитира пред участниците във форума данни, според които всеки ден в България от рак на маточната шийка умира по една жена. По думите му  това може да се промени чрез провеждането на скрининг и чрез ваксинация.

Доц. Здравка Валерианова, директор на Националния раков регистър, обяви, че приетата Национална стратегия за скрининг на раковите заболявания в България, която обхваща рака на гърдата, рак на маточната шийка, рак на простатата, не се реализира. Тя посочи, че над два пъти се е увеличила заболяваемостта от рак на маточната шийка. През 2010 година се очаква да бъдат открити около 1300 нови случая. В България, както и в останалите новоприети страни в ЕС, случаите на рак на маточната шийка са два пъти повече в сравнение със старите държави-членки на съюза, отчете Здравка Валерианова.

Кръглата маса е във връзка с отбелязването на Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка 25-31 януари 2010 г.

Сред участниците във форума бяха здравният министър Божидар Нанев, председателят на Европейската комисия за борба с рака на маточната шийка Филип Дейвис и председателят на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели Евгения Адърска.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини