Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на парламента Цецка Цачева: Спасяването на българските евреи е една от най-ярките прояви на гражданското общество в историята на българския 20-ти век
26/01/2010

Председателят на парламента Цецка Цачева: Спасяването на българските евреи е една от най-ярките прояви на гражданското общество в историята на българския 20-ти век

26 януари 2010 г.

Спасяването на българските евреи е една от най-ярките прояви на гражданското общество в историята на българския 20-ти век. Това отбеляза на 26 януари 2010 г. председателят на Народното събрание Цецка Цачева, която направи встъпителното изказване на специалния симпозиум в Краков „Да си спомним миналото за едно мирно бъдеще: Обединена Европа срещу антисемитизма, расизма и ксенофобията”.

Председателят на парламента е гост-лектор на форума, организиран от Европейски приятели на Израел в памет на 65-та годишнина от освобождението на лагерите на смъртта Аушвиц-Биркенау. Темите, които се обсъждат на симпозиума, са: „Споменът за Холокоста и борбата с антисемитизма”, „Светът след Холокоста” и „Толерантност и диалог за мирно бъдеще”. Тази година във форума участват над 140 парламентаристи от Европейския парламент и от национални парламенти от 30 страни в Европа и от Израел.

Според председателя на парламента дълг и висока чест за всеки български политик е да говори за най-уникалната страница от българската история през 20-ти век – тази за спасяването на евреите в България. Неоспорима, безусловна, но не достатъчно популярна е историческата истина, че през трагичните години на Втората световна война българският народ колективно и дръзко не се подчинява на нацистката заповед „да бъдат унищожени българските евреи”, заяви Цецка Цачева. Тя подчерта, че в България не е загинал нито един от общо 50-хилядната еврейска общност.

В изказването си Цецка Цачева изтъкна, че замисляната депортация на евреите среща решителната и безусловна съпротива на българския народ и в нея се включват представители на цялото българско общество. Никъде другаде в Европа няма такава мощна обществена реакция – от върховете до низините на обществото, добави тя.

В словото си председателят на парламента припомни инициираното от подпредседателя на 25-тото Народно събрание Димитър Пешев писмо до премиера против депортацията, подписано от 43 народни представители. Тя отбеляза и ролята на Българската православна църква, на митрополитите Кирил и Стефан за спасяването на българските евреи. Длъжни сме непрекъснато да повтаряме, че достойните политически мъже и представителите на църквата казват „не”, действат смело и решително, защото чувстват подкрепата на целия народ, каза Цецка Цачева. Тя цитира писмо от 1940 г. до Народното събрание, в което курсистите от Пловдивския учителски институт протестират срещу антихуманния закон за защита на нацията с думите: „Ние се възмущаваме от разпоредбите в този закон, защото те са в противовес на традициите, завещани от нашите възрожденци: свобода, истина и справедливост.”

Спасяването на българските евреи е много повече от историческа летопис, то е неоспорима ценност в историята на европейската цивилизация, мощен пример за триумф на доброто, хуманизма, толерантността, демократичността и човеколюбието, заяви председателят на Народното събрание. Тези ценности и днес, десетилетия след ужаса на Холокоста, са толкова крехки, че изискват изключителни, неуморни усилия да бъдат пазени, защитавани, съхранявани и утвърждавани, добави Цецка Цачева.

На 27 януари 2010 г. председателят на Народното събрание ще присъства на официална церемония на територията на лагерите Аушвиц-Биркенау, където ще подари на музея „Аушвиц” копия от 17 документа, свързани със спасяването на българските евреи.

По-късно г-жа Цачева ще участва в Париж в сградата на ЮНЕСКО в церемония по отбелязването на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста. Тя е по инициатива на световната организация и е под патронажа на президентите на Франция и на Израел Никола Саркози и Шимон Перес.

Председателят на Народното събрание ще присъства и на представянето на преведената наскоро на френски език книга на Михаел Бар-Зохар „Извън хватката на Хитлер”.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини