Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Копия на 17 документа, свързани със спасяването на българските евреи, ще дари председателят на Народното събрание Цецка Цачева на музея «Аушвиц»
26/01/2010

Копия на 17 документа, свързани със спасяването на българските евреи, ще дари председателят на Народното събрание Цецка Цачева на музея «Аушвиц»

27 януари 2010 г.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще подари на музея „Аушвиц” копия от 17 документа, свързани със спасяването на българските евреи. Тя ще направи това на 27 януари 2010 г. по време на възпоменателната церемония по повод 65-тата годишнина от освобождението на лагерите на смъртта Аушвиц-Биркенау. Председателят на парламента ще бъде почетен гост–лектор на специалния симпозиум в Краков под надслов „Да си спомним миналото за едно мирно бъдеще: Обединена Европа срещу антисемитизма, расизма и ксенофобията”.

Сред документите е инициираното на 17 март 1943 г. от подпредседателя на 25-то Народно събрание Димитър Пешев протестно писмо до министър-председателя Богдан Филов против депортирането на българските евреи, подписано от 43-ма народни представители. Копие на подписаното на 22 февруари 1943 г. споразумение между германския пълномощник Теодор Денекер и българския комисар по еврейските въпроси Александър Белев за изселване на 20 000 евреи от Тракия и Македония в източните германски области, също ще бъде предоставено на музея.

Ще бъдат дарени и факсимилета от протест от жителите на Трето районно кметство в София и от изложение на Управителния съвет на Съюза на българските адвокати до председателя на Народното събрание срещу законопроекта за защита на нацията. Двата документа, както и изложение на Централната консистория на евреите в България до депутата Никола Сакаров срещу този законопроект, са от октомври 1940 г. Сред документите са и писмо от главния равин на Стокхолм Маркус Еренпрайс за дейността на Софийския митрополит Стефан за спасяването на българските евреи и писмо от представителя на Международния Червен кръст Ед. Шапюиза до Ели Ешкенази, председател на еврейския научен институт, с данни за спасяване на евреи в България през 1943 г. (8 юни 1948 г.).

Факсимиле от Меморандум на Централната консистория на евреите за положението на българските евреи по време на Втората световна война до мирната конференция в Париж през 1947 г., също ще бъде предоставено на музея „Аушвиц”. В документа са отразени положението на евреите в България до началото на войната и липсата на антисемитски прояви, както и ограничителните и репресивни мерки, възникнали след приемането на Закона за защита на нацията от 23 януари 1941 г., с изричното подчертаване на факта, че нито един български евреин от старите предели не е бил депортиран. С меморандума се изразява желанието на консисторията в мирния договор с България да не се изисква включването на специални мерки, гарантиращи правата на евреите и еврейските общини в България.

Фотоси от изселването на евреи от Македония, знакът с Давидова звезда за обозначаване на еврейските жилища и позиви срещу приемането на закона за защита на нацията, са също сред документите, които ще бъдат предоставени на музея.

Оригиналите на всички 17 документа се съхраняват в Централния държавен архив.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател на Централната избирателна комисия

    Последни новини