Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Българските медалисти и призьори от Шестата международна олимпиада по математика, информатика и физика в Казахстан гостуваха на Народното събрание
21/01/2010

Българските медалисти и призьори от Шестата международна олимпиада по математика, информатика и физика в Казахстан гостуваха на Народното събрание

21 януари 2010 г.

Българските медалисти и призьори от Шестата международна олимпиада по математика, информатика и физика в Алмати, Казахстан, гостуваха на Народното събрание на 21 януари 2010 г.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и народни представители разговаряха с младежите и техните ръководители в пленарната зала. Изключително се вълнувам, когато имам възможност да се срещам с млади хора, показали високи постижения в областта, в която са избрали да творят, обърна се председателят на парламента към учениците от Софийската математическа гимназия и от Природоматематическата гимназия в Шумен. Вашето представяне в Алмати за пореден път доказва, че България може, че нашите млади хора, напътствани от техните талантливи учители и с подкрепата на спонсорите, могат да прославят името на България далече зад граница, допълни Цецка Цачева. Тя изтъкна, че младите математици, физици и информатици са архитектите на новия виртуален свят.

Цецка Цачева пожела на младите хора още много успехи и да бъдат и занапред така всеотдайни. Тя ги увери, че държавните институции ще направят всичко възможно, за да им осигурят нормални условия за развитие на техния талант.

Ръководителите на двата отбора благодариха за проявеното от страна на председателя на парламента и на депутатите внимание. Те споделиха, че трудностите, които срещат при подготовката на националните отбори, са свързани с материалната база и с учебния план по физика и пожелаха на учениците си успешна реализация в България.

Председателят на парламента Цецка Цачева удостои с почетни плакети на Народното събрание българските медалисти и отличените в Шестата международна олимпиада по математика, информатика и физика в Алмати. След това младите хора и техните ръководители разговаряха с председателя на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта Огнян Стоичков и с членове на комисията.

На престижното международно състезание в Алмати, Казахстан България се представи с два отбора – от Софийската математическа гимназия и от Природоматематическата гимназия в Шумен, които заеха съответно трето и четвърто място в крайното отборно класиране. Отборът на Софийската математическа гимназия спечели два златни медала по математика – на Любослав Панчев и Виктор Вълов и един бронзов медал - на Даниел Добрев, а две сребърни отличия завоюваха Ивайло Караманолев и Владислав Харалампиев в надпреварата по информатика.

Възпитаниците на Природоматематическата гимназия в Шумен спечелиха два медала по математика – сребърен на Живко Жечев и бронзов на Младен Вълков, както и две сребърни отличия по информатика – на Симеон Иванов и Михаил Ковачев.

Заедно с младежите в парламента бяха техните ръководители и програмният директор на „Американска фондация за България” Алексей Христов. Организацията от 2004 г. финансира подготовката и участието на националния олимпийски отбор по математика в международни надпревари.

Медалистите разговаряха и с председателя на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта Огнян Стоичков, заместник-председателят на комисията Галина Банковска и проф. Станислав Станилов, член на образователната комисия.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

    Последни новини