Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Съвместно изявление на председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева и председателя на Европейския парламент г-н Йежи Бузек
11/01/2010

Съвместно изявление на председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева и председателя на Европейския парламент г-н Йежи Бузек

11 януари 2010 г., Брюксел

Йежи Бузек: Добре дошла, госпожо Председател! Благодаря Ви за това посещение. Това е подходящото време да проведем обсъждане между Европейския парламент и един от националните парламенти.

Моите поздравления по повод 130-та годишнина от приемането на Търновската конституция! Благодарим Ви за възможността и да гледаме филма за първото българско Народно събрание.

Обсъдихме много важни въпроси, свързани със сътрудничеството между Европейския парламент и националните парламенти. Открои се въпросът за това, че не е нужно да се въвеждат нови бюрократични елементи в нашето сътрудничество, трябва да има контакти между председатели и докладчици на парламентарните комисии. Националните парламенти поемат особено важна роля за цялостния законодателен процес в духа на Общността.

Обсъдихме и много важни икономически въпроси в ЕС и в някои от държавите–членки, като например трудностите във връзка с енергийните доставки от миналата зима. Да се надяваме, че това няма де се повтори през тази зима, няма да сме в положение две седмици да нямаме доставки на газ. Да се надяваме, че България и Словакия ще имат една по-добра зима.

Обсъдихме и особено важни теми от дневния ред на, за които разговаряхме и с министър-председателя на България преди четири месеца. Теми, свързани с вътрешните работи, правосъдието, ефективната борба срещу организираната престъпност. Както министър-председателят, така и председателят на парламента на България са поели цялата отговорност за ефективни мерки за противодействие на организираната престъпност. През май месец на срещата в Стокхолм с госпожа Председателя ще имаме възможност да продължим тези обсъждания.

Благодаря Ви, госпожо Председател и за поканата да посетя България. Това беше чудесна новина за мен!

Цецка Цачева: Изключително съм благодарна на господин Бузек за това, че в напрегнатите дни, когато парламента изслушва кандидатите за еврокомисари, отдели време и направи възможна тази среща.

Споделих със задоволство приоритетите, които той си поставя като председател на Европейския парламент, а именно - преодоляване на различията между старите държави и новите държави-членки на Европейския съюз.

Респектирана съм от доброто познаване на проблемите в България и в частност на нашия обществено-политически живот, както и на проблемите, пред които са изправени българският парламент и българското правителство. Загрижеността му за енергетиката на България и нашата енергийна стратегия е и загриженост на българския парламент. Аз обаче съм особено щастлива от факта, че господин Бузек прие поканата да гостува в България и това да стане много скоро, след като госпожа Румяна Желева, по неговите думи, е бъдещ еврокомисар, който от 1 февруари 2010 г. ще поеме изпълнението на своите задължения.

След тази среща аз съм убедена, че и занапред в лицето на господин Бузек българското Народно събрание ще има един добронамерен партньор, който ще се вслушва в нашите проблеми. И както той подчерта, в международен план между председателите на национални парламенти и него като председател на Европейския парламент ще намерим най-верните посоки, така че Лисабонският договор да добие своя реалност в нашето ежедневие.

Благодаря Ви, господин Бузек, че направихте възможна тази среща и представянето на филм за 130- годишнината на българската Конституция, а така също и за факта, че ще ни удостоите с внимание и присъствие при презентацията на този филм.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини