Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Георги Пирински в Деня на българската Независимост: Пред нас има разкрити нови възможности да се развием като модерна, пълноценна европейска държава, носител на култура и на вековна традиция
22/09/2008

Георги Пирински в Деня на българската Независимост: Пред нас има разкрити нови възможности да се развием като модерна, пълноценна европейска държава, носител на култура и на вековна традиция

22 септември 2008 г.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински участва на 22 септември 2008 г. в тържествата във Велико Търново, посветени на 100-годишнината от Независимостта на българската държава.

Председателят на парламента и народни представители присъстваха на церемонията по издигане на националното знаме на Република България в Крепостта Царевец. Венци и цветя бяха поднесени пред Паметника на Независимостта. Георги Пирински и депутати се включиха в празничното шествие от крепостта Царевец до паметник „Майка България”, където поднесоха цветя.

Във Велико Търново председателят на Народното събрание откри документалните изложби „100 години от обявяването на Независимостта на България” и „Символите на българската държавност”. Експозициите са разположени в изложбени зали "Рафаел Михайлов". Организатори са Държавна агенция "Архиви", министерството на културата и Регионалния исторически музей. На събитието присъстваха Президентът на Република България, министър-председателят, народни представители, граждани.

В словото при откриването Георги Пирински заяви:

 „Уважаеми господин Президент,
Уважаеми господин министър-председател,
Колеги народни представители,
Уважеми уредници на тази прекрасна триединна изложба,
Гражданки и граждани,

Особена чест и отговорност е в Деня на 100-годишнината на българската Независимост да имам привилегията да обявя за открити изложбата на символите на българската държавност, на 100-годишнината на българската Независимост и онова, което по цял свят слави тези годишнини – филателията.

Не съм аз онзи историк, който ще разкрие пред вас цялото богатство и символика на представените тук образци, но си задавах въпроса какво бих могъл да споделя с вас като обединяващото тези изложби. Според мен ние се докосваме до паметта за България – от средновековието, от възрожденския период на още невъзстановена държава и от историята на съвременна българска държава – като символи на нейното присъствие, на нейното съществуване. Едновременно с това в другата изложба – за 100-годишнината, сме свидетели на огромното усилие, което е необходимо едни символи да бъдат изпълнени с реално съдържание. Да не бъдат те просто образци без реално покритие, а да отразяват един пълноценен дух и съзнание за държавност, за свобода и за независимост.

Тази 100-годишнина заварва нашата страна в един от много отговорните, съдбовни моменти от нейното развитие. Пред нас имаме разкрити нови, непознати досега за модерната българска държава възможности да се развием като пълноценна, съвременна европейска държава, носител на култура, на вековна традиция и на способност за модерно развитие и конкурентност в съвременния свят.

Толкоз по-голяма е нашата отговорност – на всички, които сме натоварени със служба на държава и народ, с отговорността да задаваме онзи тон, който е нужен на нашето общество, за да може то да бъде уважавано в света, за да се самоуважаваме ние и за да бъдем достойни за богатото наследство, което имаме привилегията да носим.

Благодаря ви за вниманието!
Честит празник!”

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на управител на НЗОК

    Последни новини