Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Сътрудничеството между България и Латвия в НАТО и ЕС, както и в сферата на енергетиката обсъдиха председателите на парламентите на двете страни
15/09/2008

Сътрудничеството между България и Латвия в НАТО и ЕС, както и в сферата на енергетиката обсъдиха председателите на парламентите на двете страни


15 септември 2008 г.


Сътрудничеството между България и Латвия в НАТО и ЕС, както и в сферата на енергетиката обсъдиха на среща на 15 септември 2008 г. председателят на Народното събрание Георги Пириски и председателят на латвийският парламент Гундарс Даудзе.

Делегация, водена от председателя на Сейма на Латвия, е на двудневно официално посещение в България по покана на председателя на Народното събрание.

На разговора председателят на българския парламент Георги Пирински отбеляза, че контактите между двата парламента е нужно да се засилят и изрази увереност, че визитата на Гундарс Даудзе ще бъде стимул за тяхното активизиране. Пред България стоят предизвикателствата да поддържа ускорено икономическо развитие, да решава социалните проблеми и да утвърди правовата държава като функционираща, посочи председателят на Народното събрание. В същото време страната се стреми да даде своя принос за стабилността в региона, подчерта той.

Георги Пирински отбеляза, че 40-то Народно събрание има особена роля, тъй като на него се е паднала честта да приеме голяма част от законодателството, свързано с членството на България в Европейския съюз. През настоящата пленарна сесия на българския парламент му предстои да дискутира законопроекти, свързани с предотвратяването на конфликта на интереси, с регламентирането на лобистката дейност и на обществените поръчки, както и със стимулирането на енергийната ефективност, посочи председателят на Народното събрание. Целта на законопроекта за енергийната ефективност е потреблението на енергия в България да намалее с 9 процента, уточни той. По думите му сходството на проблемите, които решават България и Латвия в областта на енергетиката, може да бъде стабилна основа за активен диалог между комисиите по енергетика на двата парламента.

Равнището на стокообмена между двете страни говори повече за бъдещи възможности, отколкото за постигнати равнища, подчерта председателят на Народното събрание. Той посочи, че групите за приятелство в двата парламента биха могли да изиграят динамизираща роля за засилване на търговско-икономическите връзки, като една от възможностите е организиране на двустранни бизнесфоруми.

Гундарс Даудзе също отбеляза, че има огромен потенциал за сътрудничеството между двете страни, който не се оползотворява в достатъчно степен. Той посочи, че България става все по-аткрактивно място за почивка на латвийци и това е причината броят на латвийските туристи в България да се увеличава.

Регионалното сътрудничество е от особено значение, защото то функционира, каза председателят на Сейма на Латвия. Той подчерта, че Латвия подкрепя изграждането на обща европейска политика по отношение на вноса на енергоносители и би искала Европейския съюз да действа единно по тази тема. Гундарс Даудзе отбеляза, че Латвия не е против използването на стари ядрени мощности, стига страните, които настояват за това, да предоставят достатъчно добре аргументирани становища.

В отговор на въпрос на своя латвийски колега Георги Пирински каза, че за България въпросът за Грузия е изключително важен, сериозен и актуален, и позициите в българското общество съвпадат с това, че е нужна ясна позиция на Европейския съюз, която да способства за успокояването на този регион и за предприемането на стъпки за неговото стабилизиране.

В срещата на председателите на парламентите на България и Латвия участваха също заместник-председателите на парламента проф. Любен Корнезов и Анастасия Мозер, председателят на Групата за приятелство България – Латвия Захари Георгиев и заместник-председателят на групата Метин Сюлейманов. След края на срещата председателят на Сейма на Латвия се разписа в книгата за официални гости на Народното събрание и посети пленарната зала.

По-рано председателят Сейма на Латвия поднесе венец на паметника на “Незнайния воин”.

В програмата на визитата е предвидено посещение в град Пловдив, където латвийските парламентаристи ще разгледат Стария град и ще разговарят с областния управител на област Пловдив Тодор Петков.

На 16 септември 2008 г. председателят на латвийския парламент Гундарс Даудзе ще се срещне с вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин, ще разговаря с членовете на парламентарната комисия по енергетика, както и с членовете на комисията по външна политика на Народното събрание. Председателят на Сейма на Латвия Гундарс Даудзе ще се срещне с президента на Република България Георги Първанов и с министър-председателя Сергей Станишев.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини