Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Оригиналът на Манифеста на цар Фердинанд I към българския народ за обявяване Независимостта на България е представен в документална изложба в Народното събрание
11/09/2008

Оригиналът на Манифеста на цар Фердинанд I към българския народ за обявяване Независимостта на България е представен в документална изложба в Народното събрание

11 септември 2008 г.

Оригиналът на Манифеста на цар Фердинанд I към българския народ за обявяване на Независимостта на България е представен в документалната изложба “Българската независимост” в Народното събрание. Експозицията е организирана със съдействието на Държавна агенция "Архиви" и е посветена на 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България на 22 септември 1908 г. във Велико Търново.

На откриването на експозицията на 11 септември 2008 г. председателят на парламента Георги Пирински благодари за възможността изложбата да бъде представена първо в Народното събрание и подчерта, че българският парламент има сериозно участие и място в подготовката, обявяването, утвърждаването и международното признание на Независимостта.

Председателят на парламента съобщи, че на 17 септември в Народното събрание ще бъде представена и книгата на проф. Георги Марков „Независимостта на България в Балканската криза 1908 – 1909 г.”. Книгата се издава от Народното събрание по случай 100-годишнината от обявяването на Независимостта на българската държава.

Народният представител от Коалиция за България проф. Андрей Пантев посочи, че Съединението става легитимно едва след обявяването на Независимостта. Той определи обявяването на Независимостта като "финалния акорд на едно мъченичество" на българския народ.

Тази Независимост е плод на умелата българска дипломация, каза председателят на Държавната агенция "Архиви" Боряна Божашка. По думите й след Съединението обявяването на Независимостта е най-яркото доказателство за единството на българския народ. Тя посочи, че с документалната изложба започва голямата национална програма за отбелязване на 100-годишния юбилей и подчерта, че оригиналът на Манифеста се показва изключително рядко.

Депутатите и гостите на парламента получиха юбилеен лист, в който са представени основните документи, свързани с историята около паметното събитие през 1908 г.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини