Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Трябва да осъзнаем, че имаме бъдеще като държава и общество, само ако просветното начало е доминиращо, заяви Георги Пирински на Национална кръгла маса, посветена на Съединението и на 100 години Независимост на България
06/09/2008

Трябва да осъзнаем, че имаме бъдеще като държава и общество, само ако просветното начало е доминиращо, заяви Георги Пирински на Национална кръгла маса, посветена на Съединението и на 100 години Независимост на България

6 септември 2008 г.

Днес трябва да се обединим около общото съзнание, че имаме бъдеще като държава и общество, само ако просветното начало е доминиращо, заяви председателят на Народното събрание Георги Пирински на националната кръгла маса "Съединението и 100 години независимост на България". Форумът беше организиран на 6 септември 2008 г. от клубовете "Съхрани българското" – област Пловдив, и народния представител Андрей Пантев.

Връщайки се към Освобождението, Съединението и обявяването на Независимостта на България, трябва да си дадем сметка, че те са резултат на национална кауза и политическа организация – било революционна, било държавническа, и дала резултат заради обединението на силите, подчерта председателят на парламента. По думите му днес предизвикателството пред българското общество е върховенство на каузата образование, стремежът обществото да бъде просветено, да има потенциал да генерира наука и да бъде културно. Тази кауза не може да бъде реализирана за година, тя е постоянна цел, но въпросът е и обществото да разбере това предизвикателство и да вложи в него усилията си, допълни Георги Пирински.

В Деня на Съединението партийното трябва да отстъпи пред националното, заяви още в Пловдив председателят на Народното събрание.

По-рано Георги Пирински присъства на тържествата във Велинград по повод на 123-та година от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. В приветствието си председателят на парламента посочи, че днешната дата е символ на националното единство и празник на българщината. Той подчерта, че лозунгът "Съединението прави силата" е повеля на предците, която сме длъжни да пазим и днес. "Честитим си днешната годишнина със съзнанието, че имаме нужда да се връщаме към примера на онези истински патриоти, които са открили начин да превъзмогнат наложеното отвън  изкуствено разделение", заяви Георги Пирински. Той допълни, че от техния пример трябва да съхраним идеята за обединението, защото то ни прави по-силни.

Георги Пирински и народни представители от всички политически сили присъстваха на тържествената заря-проверка по случай 123-годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия на едноименния площад в Пловдив. На тържеството бяха президентът на Република България Георги Първанов, министър-председателят Сергей Станишев, министърът на отбраната Николай Цонев, министърът на транспорта Петър Мутафчиев, министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров, Пловдивският митрополит Николай, областният управител и кметът на Пловдив.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини