Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Предстоящи събития
вторник, 12/11/2019

сряда, 13/11/2019


 • 14:30

  По повод Световната седмица, посветена на правилната употреба на антибиотиците, Народното събрание ще бъде домакин на кръгла маса на тема „Антибиотиците: Използвайте отговорно“. Форумът, който е под патронажа на Комисията по здравеопазването, ще бъде открит на 13 ноември 2019 г. в 14.30 часа в зала „Изток“ на парламента.

  На кръглата маса ще бъдат обсъдени стратегическите цели и мерки за борба с антимикробната резистентност, ползите за България от приемането и прилагането на Национален план за действие срещу антимикробната резистентност и от превантивни кампании за намаляване заболяванията, при които се налага лечение с антибиотик. Форумът е организиран от Българското сдружение по иновативна медицина с подкрепата на Офиса на Световната здравна организация за България и Министерството на здравеопазването, Министерството на земеделието, храните и горите и Националния център по заразни и паразитни болести.

  В кръглата маса ще участват председателят на Комисията по здравеопазването на Народното събрание д-р Даниела Дариткова, програмният мениджър за контрол на антимикробната резистентност в СЗО – офис Европа д-р Данило Ло Фо Уонг, ръководителят на Националния център по безопасност на храните към Българска агенция за безопасност на храните проф. Христо Даскалов, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев и главният експерт в Дирекция „Здравен контрол“ на Министерството на здравеопазването д-р Наталия Спиридонова. На форума са поканени представители на държавните институции, на Световната здравна организация, на съсловните организации в сферата на здравеопазването, на професионални и пациентски организации, водещи български медицински специалисти и експерти в областта на епидемиологията, инфекциозните болести и общественото здраве.
четвъртък, 14/11/2019

 • 11:30

  Световният ден за борба с диабета ще бъде отбелязан в Народното събрание. Инициативата, която е под патронажа на парламентарната Комисия по здравеопазването, ще бъде представена на 14 ноември 2019 г. в 11.30 часа в Северното фоайе на Народното събрание.

  В парламента ще бъде измерена кръвната захар на народните представители, служителите и гостите на Народното събрание и ще бъдат раздени информационни материали.

  Световният ден за борба с диабета – 14 ноември, е обявен с решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация. В България инициативата за отбелязването му е на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM).

петък, 15/11/2019